Emissioner & IPONyhet

Analytiker: ”Dags att rensa upp bland bolagen på First North”

EY, Global IPO TrendsEY, Global IPO Trends
Publicerad
Uppdaterad

Fjolåret slog rekord i antal nynoteringar på Stockholmsbörsens småbolagslista First North. Flera av de listade företagen går med förlust och kommer behöva ta in nytt kapital framöver. En analytiker menar nu att en upprensning nu är vad som behöver ske.

Rikard Jansson

Antalet nya bolag på First North landade på 113 stycken under förra året. De senaste åren har listan utklassat Stockholmsbörsens övriga listor för mer etablerade företag, vilket lett till att småsparare rusat till småbolagen. I år har dock stämningen varit allt annat än munter.

Nedgångar om mer än 75 procent har varit vanligt, med endast ett fåtal aktörer som kunnat uppvisa stigande kurser, skriver Dagens industris analytiker Torbjörn Isacsson. De många verksamheter som uppvisar minus på sista raden och som behöver addera nytt kapital framöver beskrivs inte ha det lätt, då rådande marknadsklimat präglas av sänkta aktiekurser, stigande räntekostnader och minskad riskaptit hos investerare.

Torbjörn Isacsson påpekar att det är bra med en lista med lägre inträdeskrav, men förklarar samtidigt att Stockholmsbörsen har ett stort ansvar i frågan gällande vilka typer av aktörer som får notera sig.

Annons

En marknad för mindre bolag uppges vara viktig, men i kölvattnet av den tillströmning som noterades förra året, i kombination med ovana placerare med sämre koll på dess verksamheter samt riskerna på finansmarknaden, bedöms en upprensning behövas.

Annons