FondNyhet

Alecta ökar exponeringen mot statsobligationer

Hans SterteHans Sterte
Alectas nya riktning återspeglar andra kapitalförvaltares drag som alltmer tittar på den kraftigt sålda statsobligationsmarknaden.
Publicerad
Uppdaterad

Tjänstepensionsjätten Alecta har börjat köpa statsobligationer mitt i ett ”paradigmskifte” på marknaden som pressat räntorna till högsta nivån sedan 2018.

Isac Boukachabia

”Jag börjar faktiskt tycka att statsobligationer och andra lite längre räntor börjar bli intressanta”, säger Hans Sterte, investeringschef på Alecta till Bloomberg.

svaghet i globala aktierAlectas nya riktning återspeglar andra kapitalförvaltares drag som alltmer tittar på den kraftigt sålda statsobligationsmarknaden, där exponeringar kan fungera som ett skydd mot ytterligare ekonomisk nedgång och .

Rädslan för en inflationsdriven nedgång på aktiemarknaderna fick Sterte att minska Alectas allokering mot aktier med 7 procent under 2021, samtidigt som man ökade allokeringen mot fastigheter och alternativa investeringar till 19 procent. En affär som lönat sig då Stockholmsbörsen är ner mer än 16 procent i år.

Annons

Sterte menar att diversifieringen har fungerat bra och pekar på en av bolagets portföljer som innehåller infrastrukturprojekt och bostäder. Portföljen är upp 5 procent.

I dagsläget menar Sterte att det ännu inte är läge att börja öka aktieandelen i portföljerna.

”Om du skulle göra stora allokeringsförändringar nu så gissar du bara, och det gör inte vi”, säger Sterte.

Annons

Däremot menar investeringschefen att risken för en ordentlig nedgång på aktiemarknaden är stor och att Alecta står redo för att öka aktieandelen vid ett sådant scenario.

Annons