Vinges immaterialrättsgrupp får tung nyförstärkning med Kerstin Lagercrantz, Stojan Arnestål och Sofia-Ljungblad.
Vinges immaterialrättsgrupp får tung nyförstärkning med Kerstin Lagercrantz, Stojan Arnestål och Sofia-Ljungblad.
Juridik

Vinge gör tung IP-uppväxling

Advokatbyrån Vinge storsatsar på immaterialrättsområdet. Tre profilerade jurister inom området förstärker specialgruppen.

Publicerad 2019-03-26

Immaterialrätt, på engelska Intellectual Property, IP, handlar om företags dolda tillgångar i form av patent, varumärken, design, arbetsmetoder, kundregister och så vidare.

– Vi ser att immaterialrättsliga tillgångar blir alltmer strategiskt viktiga hos företagen och att efterfrågan på juridisk rådgivning inom IP ökar, säger Maria-Pia Hope, vd på Vinge.

Enligt Vinge får immaterialrätt och IP-rättigheter en allt större betydelse vid affärstransaktioner. Exempel är köp och försäljningar av bolag inom life science och tech. Vid due diligence-processen och avtalsskrivandet är immaterialrätt ofta en betydande del. Ett typexempel är ägandet till mjukvara om företaget har använt underkonsulter vid framtagandet av denna.

– Det som är unikt för oss är att vårt erbjudande spänner över hela immaterialrättsområdet. Vi kan hantera allt från transaktionsrelaterad immaterialrätt till tvister och varumärkesadministration. Dessutom arbetar vår IP-grupp mycket nära många andra av våra verksamhetsområden och kan rådge i svåra gränslandsfrågor – som exempelvis immaterialrätt i en skatterättslig kontext, säger Maria-Pia Hope.

Vinges nysatsning inom IP började med rekryteringen av Håkan Borgenhäll som ny chef för gruppen 2013. Därefter har gruppen vuxit stadigt och har nu två delägare, Håkan och Richard Wessman, och sammanlagt ett 20-tal medarbetare. 

– Med de tre nya seniora rekryteringarna växlar vi upp ordentligt, säger Maria-Pia Hope.

En av dessa är Stojan Arnestål, doktor i juridik och docent i civilrätt och en av landets ledande forskare inom immaterial- och avtalsrätt. Han kommer närmast från Uppsala universitet. Där har han varit föreståndare för institutet för immaterialrätts-, marknads- och konkurrensrätt. Han är en av endast tre i Sverige som har doktorerat inom området. I april släpper Stojan Arnestål en bok om hur man hanterar licensavtal. 

Dessutom tillkommer Sofia Ljungblad, som har 16 års erfarenhet som IP-jurist. Hon kommer närmast från en tjänst som vice vd och chef för varumärkesgruppen vid Noréns patentbyrå. 

Slutligen har Vinge fått över Kerstin Lagercrantz till IP-grupen. Hon kommer också närmast från Noréns patentbyrå och har tidigare jobbat med IP-frågor på stora industriföretag som  Ericsson, Pharmacia och Astra Zeneca.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in