Konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Fonder

Tolv fonder får Svanenmärkning

Nu är de första Svanenmärkta fonderna utsedda. Alla svenska storbanker utom Nordea kan därmed erbjuda hållbarhets-certifierade fonder. "För sparare ska det vara lätt att göra rätt", menar finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Uppdaterad 2017-10-11
Publicerad 2017-10-11

Åtta av tio svenska sparare efterfrågar hållbarhetsmärkta fonder, enligt en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Miljömärkning Sverige. De flesta litar också mer på en märkning än på bankrådgivares rekommendationer på hållbara fonder, enligt undersökningen.

– Med Svanenmärket vägleds nu spararen om vilka fonder som klarar tuffa hållbarhetskrav och som har potential att påverka företagande i en mer hållbar riktning. Det är mycket glädjande att vi redan fått med oss så många engagerade aktörer på resan mot en grönare finansmarknad, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige, i en kommentar.

Några av de Svanenmärkta fonderna är Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige, CB Save Earth Fund, Handelsbanken Hållbar Energi, SEB Hållbarhetsfond Sverige och Swedbank Robur Ethica Global. Nordea är den enda storbanken som inte fått någon hållbarhets-certifierad fond. Hittills har tolv fonder fått märkningen och tillsammans förvaltar de totalt 30 miljarder kronor.

Det var konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som i går tisdag delade ut hållbarhets-certifikaten på konferensanläggningen Norra Latin i centrala Stockholm. 

– Svanenmärkta fonder blir ett viktigt komplement till den lagstiftning som regeringen nyligen beslutat om som innebär att alla fonder ska redovisa om och hur de arbetar med hållbarhet. För alla sparare ska det vara lätt att göra rätt, hållbara fonder är både bra för vår planet och ger pengar i plånboken, säger Per Bolund, i en kommentar.

För att en fond ska få Svanenmärkning måste den avstå från innehav i företag som exempelvis sysslar med kol, vapen, tobak eller statsobligationer från korrupta länder. Förvaltaren måste också göra en hållbarhetsanalys, årligen rapportera om sitt hållbarhetsarbete och redovisa innehaven.

Svanenmärkta fonder:

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige

CB Save Earth Fund

Handelsbanken Hållbar Energi

SEB Hållbarhetsfond Sverige

Skandia Cancerfonden

Skandia Världsnaturfonden

Swedbank Robur Ethica Global

Swedbank Robur Ethica Global MEGA

Swedbank Robur Ethica Sverige

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA

Swedbank Robur Humanfond

Tundra Sustainable Frontier Fund.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in