Telenor Tre
Foto: Telenor
M&A

Telenor uppges vara i långtgående förhandlingar om att förvärva Tre

Telenor kan vara nära att köpa upp Tre, säger Telekomnyheterna till Realtid.

Uppdaterad 2020-10-05
Publicerad 2020-10-01

Norska operatören Telenor har under en längre tid förhandlat om att köpa upp konkurrenten Tre. Ett avslut kan ligga nära i tiden, säger Mats Sjödin, chefredaktör för Telekomnyheterna, till Realtid. Det var danska tidningen Berlingske som tidigare idag rapporterade om Telekomnyheternas uppgifter. 

– Jag har uppgifter från en mycket insatt källa att Telenor och Tre har förhandlat under en längre tid och nu kommit längre i processen, säger Mats Sjödin till Realtid.

Logiken bakom förhandlingar handlar bland annat att Telenor "har ett tungt läge i Sverige," säger Sjödin, som anser att ett samgående skulle gynna den svenska telekommarknaden. EU-kommissionen satt sig tidigare emot ett samgående mellan brittiska O2 och Tre. Men i och med att Högsta Domstolen funnit att det istället borde godkännas så blir den typen av samgåenden nu möjlig, säger han.

– Ett samgående mellan Telenor och Tre skulle i Sverige innebära att att Telenor-Tre blir Sveriges näststörsta operatör med 4,9 miljoner abonnenter, efter Telia med 6,1 miljoner. Det skulle vara bra för marknaden, säger Mats Sjödin.

Vare sig Telenor eller Tre bekräftar uppgifterna.

– Generellt sett kommenterar vi inte spekulationer eller rykten om vår verksamhet, säger tormod sandstø, informationschef på Telenor Group, till Realtid.

–Det har varit återkommande spekulationer om uppköpp under 15 år och vi kommenterar inte den typen av rykten, säger Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre, till Realtid.

Platsannonser