Annons

Annons

Claes Hemberg

Sven Hagströmer gör som finanskollegan Claes Hemberg. Investmentbolaget Creades går in i solenergibolaget Bright Sunday som har genomfört en nyemission om 85 miljoner kronor. Bolaget värderas nu till dryga 300 miljoner kronor. 

Finns storbankerna kvar om tio år? Fredagens paneldeltagare är oense. Största hotet mot storbankerna är bankerna själva samt dess ägare och bankledningar. I panelen: Claes Hemberg, tidigare sparekonom idag aktiv ägare och coach, Anders Danielsson, vd för Nordnet och Rikard Josefson, vd för Avanza.

I Realtids nyårspanel är Claes Hemberg mest negativ, han tror på en lågkonjunktur. Emma Persson på Länsförsäkringar andas optiminsm med en löst handelskonflikt mellan USA och Kina, medan Olof Manner på Swedbank tycker att utsikterna är ovanligt svårtydda.

Under en vandring i Japan insåg Claes Hemberg att det – efter 20 år – var dags att sluta på Avanza. Nu är han föreläsare, vd-coach, och ledamot i Allbright som främjar mångfald i näringslivet. "Alla chefer kan inte heta Anders och vara 50 år med kulmage", säger han.

 

Efter 20 år lämnar Claes Hemberg Avanza. ”Jag har kämpat på ända in i kaklet. Imorgon ska jag på allvar börja undersöka några spår utanför sparvärlden", säger han.

Sparare i Avanza fortsätter att köpa och sälja fler fonder än normalt. Europa- och USA-fonder lockar särskilt, liksom företagsobligationer.

Antalet emissioner uppgår till 400 och för helåret väntas en ökning med 68 procent jämfört med i fjol, enligt Avanzas sparekonom.

Sidor