Swedbanks digitalenhet inleder sitt tredje fintech-samarbete sedan enheten startades för drygt två år sedan. Foto: Swedbank.
M&A

Swedbank köper Payex

(UPPDATERAD) Swedbank förvärvar betalningstjänstföretaget PayEx för en okänd summa. Bolaget ska drivas vidare som ett helägt dotterbolag till Swedbank med huvudkontor i Visby.

Uppdaterad 2017-05-10
Publicerad 2017-05-10

Genom förvärvet  går Swedbank in i en ny marknad. 

Betallösningsmarknaden har genomgått stora förändringar de senaste åren genom kraftigt ökande on-line köp och utvecklingen av fakturalösningar. Payment Service Providers (PSP), såsom PayEx, har etablerats i syfte att förbättra kundens köpupplevelse.

– PayEx är ett unikt bolag och vi är glada över att få göra det här förvärvet. Det finns stor kompetens och kunnande i bolaget, och vi vill nu fortsätta driva den positiva utvecklingen i bolaget framåt tillsammans, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef i Swedbank, i ett pressmeddelande.

PayEx som ska drivas vidare som ett helägt dotterbolag till Swedbank, med huvudkontor i Visby.

– I samarbete med Swedbank ser vi fram emot att snabbt öka kundvärdet gentemot båda parters handlare och kunder. Swedbank investerar vidare
i det PayEx som Max Hansson har byggt under 45 år, säger Raymond Klavestad, vd och koncernchef i PayEx, i pressmeddelandet.

Under 2016 hade PayEx totala rörelseintäkter på 541 miljoner kronor, totala rörelsekostnader på 460 miljoner kronor och ett resultat före skatt på 78 miljoner kronor.

Swedbank vill inte uppge hur mycket man betalar för PayEx.

–Vi har kommit överens med säljaren om att inte gå ut med det, säger Claes Warrén, presstalesman på Swedbank, till realtid.se

Men det går att få en fingervisning om köpeskillingen genom att titta på senaste värderingen av huvudkonkurrenten Klarna. Bolaget ska, enligt Breakit, planera en nyemission med ett teckningspris på 963 kronor per aktie, vilket skulle ge en sammanlagd värdering på 18,7 miljarder kronor. Då ska man hålla i minnet att 2015 omsatte Klarna nära 2,5 miljarder kronor och hade en rörelsevinst på 68 miljoner. Räknat i omsättning är alltså Klarna fem gånger större än Payex.

Vid utgången av 2016 uppgick PayEx totala riskvägda exponeringsbelopp till 1,7 miljarder kronor. Förvärvet kommer att medföra en mindre negativ  påverkan på Swedbankkoncernens kärnprimärkapitalkvot.

Förvärvet finansieras med bankens egna medel och är villkorat av  sedvanlig myndighetsprövning, däribland Finansinspektionen och
Konkurrensverket.

Platsannonser

Logga in