Finans Nyhet

Sveriges främsta ledare väljer bort bank och försäkring – flest har studerat på Lunds Universitet

Taggar i artikeln

4potentials talangattraktion
Foto: Campaign Creators via Unsplash
Publicerad
Uppdaterad

Bankerna och försäkringsbolagen har svårt att attrahera Sveriges främsta ledare, visar färsk data från 4potentials talangnätverk. Även Handelshögskolan i Stockholm tappar stort vad gäller utbildningen av svenska ledare.

Marlene Sellebraten

UPPDATERAD. Sveriges nuvarande och framtida ledare är i stort endast intresserade av att arbeta på ett fåtal företag i Sverige och väljer bort bankerna och försäkringsbolagen, enligt en undersökning som talangnätverket 4potentials genomfört bland 6000 respondenter. Den mest attraktiva arbetsgivare för chefsrekrytering anses vara H&M, Ikea och Google. Inom finansbranschen finns tre investeringsbolag på topp-20, nämligen Kinnevik (8), EQT (9) och Investor (9). Bankerna och försäkringsbolagen lyser med sin frånvaro i 4potentials topp-20-lista. Klarna är den mest attraktiva arbetsgivaren bland bankerna och återfinns först på plats 40. Att driva eget återfinns istället på nittonde plats.

– Det som skall noteras är att utav 500 företag så väljer de i stort sett bland 30 företag. Endast 10 procent av bolagen får en eller flera röster. Den framtida ledarbristen är extrem för 470 stora svenska företag, skriver 4potentials.

Annons

”Banker och försäkringsbolag startades av supertalanger för 100 år sedan och det är svårt att komma ihåg det när man nu har strukturer och det ekonomiska kapitalet. Man tror att man automatiskt får ombord de främsta.”

Bankerna, försäkringsbolagen är mer och mer ointressanta för de främsta ledarna. Klarna, som kommer Top 40 här, är mer intressant än SEB som annars är den bank som lockar flest talanger, skriver 4potentials.

– Banker och försäkringsbolag startades av supertalanger för 100 år sedan och det är svårt att komma ihåg det när man nu har strukturer och det ekonomiska kapitalet. Man tror att man automatiskt får ombord de främsta. Men de får dem inte längre på samma sätt som förr. Och därför kan exempelvis nischbanker, Klarna med flera ta en större del av deras marknadsandel genom att de främsta framtida ledarna kommer välja bort de traditionella bankerna och försäkringsbolagen till förmån för Tech, new banking och retail, säger Fredrik Andersson, vd för 4potentials, till Realtid.

Annons

”Problemet med talangekonomin är att det är svårt att förstå kopplingen mellan kvantitet och kvalitet på de sökande och börskursen tio år senare.”

Han fortsätter:

– Det var väl ingen på slutet av 90-talet som trodde att Ericsson – som då var outstanding nummer 1 – skulle vara 25-30 platser längre ned på en talanglista 30 år senare. Problemet med talangekonomin är att det är svårt att förstå kopplingen mellan kvantitet och kvalitet på de sökande och börskursen tio år senare.

Det är värt att fråga sig hur väl arbetsgivarna matchar ledarnas växande ambition om att rädda världen. Dessa säger att de främst vill göra det genom att engagera sig i miljöfrågan (1), stödja unga entreprenörer (2), hjälpa fattiga och sjuka barn i tredje världen (3), arbeta med integrationsfrågor (4) och hjälpa till med barnidrott (5). 

Annons

Fredrik Andersson, vd, 4potentialsFredrik Andersson, vd för 4potentials.

Om bankerna och försäkringsbolagen har svårt att attrahera Sveriges främsta chefer så bör även landets politiska institutioner ana oro: endast 6 procent av Sveriges framtida ledare säger att de skulle vilja engagera sig politiskt.

Lunds universitet ökar stort, Handels i Stockholm tappar

Vad gäller valet av lärosäte så är Lunds Universitet, LU, populärast. Sammanlagt 12,2 procent av de tillfrågade ledarna har utbildat sig på LU. Näst populärast är Stockholms Universitet (12,2 procent) följt av Handelshögskolan i Stockholm (11,1 procent) och KTH (cirka 10 procent). För fem år sedan var istället Handelshögskolan i Stockholm i topp och KTH på andraplatsen medan LU återfanns först på åttonde plats. De mindre högskolorna utgör totalt tillsammans cirka 10 procent av de allra främsta framtida ledarna, vilket är en fördubbling på tio år. Samtidigt har cirka 10 procent av ledarna inte alls läst på ett traditionellt universitet. 

– De bästa ledare har inte alltid högst betyg – däremot är de mer analytiska än snittet av alla kandidater 4potentials träffat. Det som de allra främsta ledarna är duktiga på är just ledarskap. De kan konsten att leda. De är givetvis också mer sociala, drivna än snittet – men framför allt är de duktiga ledare, skriver 4potentials.

Sveriges toppledares favoritföretag 

  1. H&M
  2. Ikea
  3. Google
  4. Lantmännen
  5. Arla Foods
  6. Spotify
  7. McKinsey & Co
  8. Kinnevik
  9. EQT
  10. Investor
  11. Axel Johnson koncernen
  12. Boston Consulting Group
  13. Volvo Car
  14. Bonnier
  15. Business Sweden
  16. Regeringskansliet
  17. Electrolux
  18. Tele2
  19. Driva eget företag
  20. Scandic

Källa: 4potentials

4potentials definierar en framtida ledare som ”en naturlig, ödmjuk, klok, modig ledare som får med sig teamet och uppnår extrema resultat som inte bara påverkar resultaträkningen utan även balansräkningen.”

Annons