Mikael Damberg. Foto: TT
Politik

Sverige stänger gränsen mot Norge

Regeringen har idag, söndag, fattat beslut om att utvidga det tillfälliga inreseförbudet som sedan tidigare gäller gentemot Danmark till att också gälla Norge.

Uppdaterad 2021-01-24
Publicerad 2021-01-24

Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt natten mot måndag och gäller till och med den 14 februari. Söndagens regeringsbeslut innebär också att det tillfälliga inreseförbudet från Danmark och Storbritannien förlängs till och med den 14 februari. Utrikesdepartementet har även fattat beslut om att återinföra avrådan från icke nödvändiga resor till Norge.

De norska hälsomyndigheterna befarar ett större utbrott i Osloområdet med den muterade variant av SARS-CoV-2-virus som tidigare beskrivits från Storbritannien. Den svenska folkhälsomyndigheten gör bedömningen att det befarade utbrottet i kombination med de omfattande nedstängningarna kan innebära risk för en överströmning av människor till den svenska sidan av gränsen. Detta ökar risken för trängsel i näraliggande svenska kommuner samt ökar givetvis risken för att det muterade viruset får ytterligare spridning i Sverige.

Regeringen har därför idag fattat beslut om att utvidga det tillfälliga inreseförbudet som sedan tidigare gäller gentemot Danmark till att också gälla Norge. Folkhälsomyndigheten skickade igår eftermiddag en hemställan till regeringen om ett sådant inreseförbud. Det tillfälliga inreseförbudet införs från och med den 25 januari och gäller fram till och den 14 februari.  Regeringen har även beslutat att förlänga det tillfälliga inreseförbudet från Danmark och Storbritannien till och med den 14 februari.

Inreseförbudet från Norge är utformat på samma sätt som det som sedan tidigare gäller mot Danmark. Samma undantag gäller också, vilket innebär att bland annat personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn samt personer med trängande familjeskäl undantas.

Under söndagen har även Utrikesdepartementet fattat beslut om att återinföra avrådan från icke nödvändiga resor till Norge. Beslutet gäller tills vidare.

–Syftet med dessa kraftfulla åtgärder är att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset och att fler människor i vårt samhälle insjuknar. Regeringen följer utvecklingen med den muterade virusvarianten noga och har nära kontakt med Folkhälsomyndigheten, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Folkhälsomyndigheten meddelade under lördagen rekommendationer på karantän och testning för pågående covid-19-infektion för de som anländer till Sverige från Norge på samma sätt som gäller för inresande från Storbritannien. Alla inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna uppmanas att stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt det går och att testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar. Arbetspendlare till Norge ska undvika att träffa andra än personer i det egna hushållet när man inte är på jobbet.

 

Platsannonser

Logga in