Konjunktur

Svagare krona oroar

Den sjunkande svenska kronkursen bekymrar många näringslivsprofiler, allt från SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till Axfoods vd Klas Balkow. Riksbankschefen Stefan Ingves tror däremot att kronan kommer att hämta sig på sikt.

Uppdaterad 2019-04-26
Publicerad 2019-04-26

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist skriver på Twitter att sannolikheten snabbt ökar för att en euro snart kostar 11 kronor. "Stackars svenska kronan", kommenterar Robert Bergqvist. För närvarande kostar 1 euro 10,61 kronor.

Den svaga svenska kronan försvagades ytterligare efter Riksbankens besked igår att räntan lämnas oförändrad.

Fallet är ”till en del en fråga om penningpolitiken”, säger Riksbankschefen Stefan Ingves till TT . Även svagare statistik påverkar kronan negativt.

Ingves poängterar att banken inte kan ha två mål.

– Vi har ett inflationsmål, vi har inget mål för växelkursen. Man kan inte ha två mål samtidigt, säger Ingves.

Man får räkna med att kronan kan gå upp eller ner med en rörlig växelkurs.

– Det är samtidigt svårt att föreställa sig att kronan skulle vara "så att säga svag för evigt" i en rörlig växelkursregim givet en stark svensk ekonomi, säger Stefan Ingves till Direkt.

I en intervju i EFN:s program Börslunch säger investmentbolagets vd Helena Stjernholm att många av Industrivärdens bolag mår bra av en svag krona då de har kostnader i den svenska valutan och samtidigt säljer globalt.

En svag krona är däremot inte bra på längre sikt, anser Stjernholm.

Axfoods vd Klas Balkow pekar på kronkursens påverkan på matpriserna.

– Detaljhandeln är redan pressad, och risken med höjda priser är att vi tappar köpkraft. Vi behöver ha köpkraft här hemma för att skapa en inhemsk efterfrågan, säger han till SvD Näringsliv.

 

Platsannonser