Rikard Josefson, vd Avanza. Foto: Håkan Flank
Rikard Josefson, vd Avanza. Foto: Håkan Flank
Börs

"Successivt ökat utbudet av guldprodukter"

Avanza ökar utbudet med nya börshandlade produkter, bland annat inom guld och fler instrument kommer lanseras i närtid.

Uppdaterad 2020-04-17
Publicerad 2020-04-17

Den svenska internetbanken Avanza har i mars och april lanserat flera börshandlade certifikat och fonder med bland annat guldexponering.
 
– Det är en nyhet att den bästa guldfonden som förut bara fanns hos Nordnet nu också kommit till Avanza, sa Jan Bolmesson, ekonomibloggare i det senaste avsnittet av Rika Tillsamans.
 
Jan Bolmesson hänvisar då till Deutsche Boerse Commodities Xetra-Gold ETC som nu finns hos både Avanza och Nordnet. Xetra-Gold har stigit 13,5 procent de senaste tre månaderna och har fysiska guldtackor som underliggande tillgång.
 
Rikard Josefson, vd på Avanza, berättar att lanseringarna bygger på bankens dialog med sina sparare.

– Vi jobbar hela tiden med att lansera den här typen av produkter och vi har fler närliggande instument i pipelinen som vi kommer presentera inom en närtid. Vi har väldigt aktiva kunder som efterfrågar ett stort utbud av tillgångar att diversifiera portföljen med, säger Rikard Josefson, vd på Avanza.
 
Rikard Josefson rekommenderar alla sparare att “inte ha alla ägg i samma korg”. Investeringar i guld kan vara en byggsten i det större portföljskapandet.
 
– Det är inte bra att vara för exponerad mot en och samma tillgång. Vi rekommenderar alla våra kunder att diversifiera sin portfölj och då kan guld vara en byggsten i detta, säger Rikard Josefson.
 
På Avanza märker de av ett ökat intresse för guld efter den senaste tidens oroligheter på aktiemarknaderna. Den senaste veckan har även intresset för olja vuxit efter den klara nedgången i råvarupriset, menar Rikard Josefson.
 
– Det här är ett helt normalt beteende, att sparare efter volatila tider på börsen letar sig till tryggare investeringar och instrument. Det viktiga är att du som sparare är medveten om vilka risker du tar och hur du förhåller dig till dessa.

Platsannonser

Logga in