På 17 år har dagligvaruhandelns egna varumärkens andel av livsmedelsförsäljningen i Sverige blivit mer än tre gånger så stor, visar en ny sammanställning från SCB.
Succé för matbutikernas egna varumärken – utom på ett område

Mest läst i kategorin
SCB började föra statistik om livsmedelskedjornas egna märkesvaror 2004. Då utgjorde de 8,5 procent av den totala försäljningen av livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige. Sedan dess har andelen gått spikrakt uppåt.
– Under 2021 utgjorde kedjornas egna märkesvaror 27,3 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige. Andelen egna varumärken har alltså vuxit med nästan 19 procentenheter sedan 2004, vilket i det här fallet motsvarar en ökning med 221 procent, säger Daniel Wester, statistiker på SCB i en presskommentar.
För livsmedel och alkoholfria drycker uppgick försäljningen av egna märkesvaror till 77,3 miljarder kronor under 2021. Andelen var större inom livsmedel (29,3 procent) än inom alkoholfria drycker (10,5 procent). Fisk, frukt och grönsaker var de varugrupper där störst andel egna märkesvaror såldes förra året. Sämre gick det för kaffe, te och chokladdryck som var den varugrupp där försäljningen av egna märkesvaror var lägst. Där utgjorde de bara 7 procent av försäljningen. Det är också den enda varugruppen där andelen minskat sedan 2004. Den varugrupp där andelen egna märkesvaror vuxit mest sedan 2004 är mjölk, ost och ägg.
År 2004 utgjorde egna märkesvaror inom mjölk, ost och ägg bara 1,9 procent av försäljningen. I fjol stod de för 28,6 procent. Det är alltså en skillnad på nästan 27 procentenheter. Omräknat i procentuell förändring innebär det att varugruppen vuxit med 1 383 procent.









