Cristina Stenbeck Foto: Kinnevik
Cristina Stenbeck Foto: Kinnevik
Finans

Stenbeck investerar i ”mansfritt Linkedin”

Cristina Stenbeck investerar i nytt socialt nätverk för kvinnor samtidigt går lillasyrran Sophie Stenbeck in i ett AI-bolag, Näringslivets mäktigaste kvinna är utsedd och huvudmannen i Falcon Funds-härvan häktas i dag. Detta är en del av innehållet i fredagens morgonsvep.

Uppdaterad 2019-03-08
Publicerad 2019-03-08

Stenbeck investerar i ”mansfritt Linkedin”
Entreprenören Aleksandra Ali ska skapa ett mansfritt socialt nätverk med namnet Hon, en förkortning på her online network.
Enligt SvD är Cristina Stenbeck en av åtta högprofilerade kvinnliga investerare som köpt in sig i det sociala nätverket.
"Inbjudan till att investera i Hon kom i en tid i mitt liv då jag kände att jag hade mycket erfarenheter som jag ville dela med mig av i trygga miljöer. Det finns en genuin öppenhet, generositet och dynamik i medlemmarnas engagemang", säger Cristina Stenbeck till SvD.
Redan i slutet av 2018 lanserades appen. Målgruppen är ”alla kvinnor som vill växa professionellt och tror att kvinnor bör samarbeta istället för att konkurrera”.
I dagsläget har hon omkring 1 300 medlemmar och en lång kö av kvinnor som väntar på att bli insläppta. Appen ska förses med premiumfunktioner som ska generera intäkter.
Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz, Ratos tidigare vd Susanna Campbell, Krys medgrundare Josefin Landgård, Malin Cumzelius, tidigare på Spotify och designern och entreprenören Emilia de Poret har alla investerat i bolaget.

Stenbeck och Hagströmer delägare i AI-bolag
AI-bolaget Sana Labs har fått nya delägare. Bland andra finansmannen Sven Hagströmer, som investerar via sitt privata bolag, Elektas grundare Laurent Leksell och Sophie Stenbecks nya riskkapitalbolag Max Ventures, enligt DI Digital.
AI-bolaget bygger mjukvara som skräddarsyr utbildningskurser efter varje elev. Det neurala nätverket ska kunna analysera datan och förutspå om eleven i fråga är engagerad, förvirrad eller uttråkad. Målet är att ge användarna ska lära sig mer och snabbare än ur exempelvis en lärobok.
Bland de tidigare investerarna finns Lundbergföretagens ordförande Katarina Martinson, Spotify-veteranen Sophia Bendz och Atomico-partnern Joen Bonnier.
Alla deltog när Sana Labs under 2018 fyllde på kassan med 12,5 miljoner kronor.

Svenska män äger dubbelt så mycket som kvinnorna
Ägandet i svensk ekonomi är mansdominerat, enligt DN som hänvisar till en ny sammanställning som tankesmedjan Ownershift har låtit göra.
Av det privata aktieinnehavet i Sverige kontrollerar männen 66 procent . De äger också 66 procent av bilarna på svenska vägar, och 62 procent av skogsfastigheterna i landet.
När det gäller makten över bolagen är ägandegapet ännu större. Bara 26 procent av företagen har en kvinnlig huvudman.
Kartläggningen bygger på offentlig statistik om bland annat innehav av aktier och fastigheter i Sverige.

3:12-reglerna ändras redan i sommar
Finansminister Magdalena Andersson meddelade under torsdagen att regeringen lägger fram ett förslag om 3:12-reglerna och hur dessa ska förenklas. I ett första steg blir det en lättnad, meddelade finansminister Magdalena Andersson.
Tanken med förslaget är att företagare som lämnar över företaget till en anhörig ska möta samma skatteregler som vid överlåtelser till utomstående. Målet med reformen, som införs vid halvårsskiftet, är att förenkla ägarbyten.
Samtidigt finns en rädsla inom näringslivet för att 3:12-reglerna kommer att försämras. Karl Wennberg, professor och forskare på Ratio, och Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi från Uppsala universitet och chefekonom på Timbro, har varnat för att en ny 3:12-skatt från Löfven-regeringen kan bli en mardröm för företagare, skriver fplus.

Huvudman i Falcon Funds-härvan kan häktas i dag
Max Serwin, en av de huvudmisstänkta i pensionshärvan kring Falcon Funds, överlämnades till Sverige i går efter en lång tid på flykt. Han misstänks för 23 fall av grovt bedrägeri där två miljarder kronor ska ha försvunnit från tre premiepensionsfonder, vilket drabbat 22 000 sparare.
Häktningsförhandlingar ska hållas i stockholms tingsrätt i dag, enligt Expressen. Han hade varit häktad i sin frånvaro under cirka 15 månader när han anlände till Bromma flygplats i går och togs emot av kriminalvården som förde honom till kronobergshäktet.

Catenas ordförande säljer aktier för 62 miljoner
Fastighetsbolaget Catenas styrelseordförande Gustaf Hermelin har sålt 250.000 Catena-aktier för 248 kronor styck, motsvarande 62 miljoner kronor, enligt DI som hänvisar till Finansinspektionens insynslista.
Enligt bolagets hemsida har Gustaf Hermelin 1.562.400 aktier i bolaget. 
Så sent som i november sålde Gustaf Hermelin 250.000 aktier, även då utanför handelsplats. Orsaken till försäljningen då var att han ville minska sina skulder och dra ned på risken, enligt DI.

Hon är Sveriges mäktigaste kvinna
Veckans affärer har utsett näringslivets 125 märkligaste kvinnor för 21:a året i rad. 
Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 är Åsa Bergman, vd och koncernchef på Sweco.
”Hon styr över 15 000 medarbetare i 70 länder i Europas ledande företag i branschen. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och ökad miljömedvetenhet är det hon som leder arbetet med att skapa framtidens samhälle”, lyder motiveringen.
Årets börs-vd är Petra Einarsson, vd för Billerud Korsnäs.
Årets direktör är cecilia Qvist, global head of Markets på Spotify.
Årets entreprenör är Pernilla Ramslöv på Nox.
Årets investerare är Jessica Schultz på Northzone.
Årets Samhällsförändrare är Anna Bergström på Retuna.
Årets styrelseproffs är Sarah McPhee.
Årets Tech-rpofil är Sophia Bendz på Atomico och årets framtidshopp är Greta Thunberg.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in