Annons

Annons

smabolag.jpg

Det har gått bra för Sverigefonderna de senaste fem åren. Inte minst när det gäller småbolagsfonderna.

Småbolagsfonden som ökat mest av Sverigefonderna

Fondtjänsten Morningstars lista över de Sverigefonder som utvecklats bäst under de senaste fem åren toppas av flera småbolagsfonder, bland annat en C WorldWide-fond. För Realtid berättar fondförvaltaren Henrik Söderberg om vad som ligger bakom fondens framgångar.

Det har gått bra för Sverigefonderna de senaste fem åren. Inte minst när det gäller småbolagsfonderna. På fondanalystjänsten Morningstars lista över alla cirka 200 Sverigefonder hittar vi flera småbolagsfonder. En fond som nu återfinns i toppen är C WorldWide Sweden Small Cap (tidigare Carnegie Swedish Small Cap).

Fonden har under de senaste fem åren stigit med 177 procent och följs av Öhman Sweden Micro Cap som stigit drygt 170 procent. På tredje plats hittar vi även där en småbolagsfond, Humle Småbolagsfond som stigit med 163 procent.

 Henrik Söderberg

Varför toppar din fond listan över de bästa Sverigefonderna?
– Det är nog en kombination av förvaltningsfilosofi, stock-picking, nyfikenhet och lagarbete. Vi är långsiktiga investerare som letar efter ett fåtal aktier som gör skillnad för våra investerare. Eftersom det tillkommer nya småbolag i olika branscher och nischer hela tiden krävs en ständig nyfikenhet för att lyckas, säger fondförvaltaren Henrik Söderberg, som förvaltar C WorldWide Sweden Small Cap.

Annons

Annons

Är det några bolag i portföljen som har bidragit särskilt till fondens utveckling?
– Hela portföljen är viktig eftersom vi har ett fåtal innehav. Två aktier som verkligen sticker ut under femårsperioden är Mycronic och Vitrolife. Båda aktierna har gått fantastiskt bra under denna period.

Är toppen nådd eller går det fortfarande att kliva in i den som sparare?
- Nej, toppen är inte nådd. Eftersom vår filosofi bygger på långsiktighet är det aldrig försent att haka på vår resa mot att hitta nya spännande bolag och aktier.

Sverigefonderna som utvecklats mest under de senaste 5 åren*
  1. C Worldwide Sweden Small Cap       177 procent.
  2. Öhman Sweden Micro Cap,               170 procent.
  3. Humle Småbolagsfond,                      163 procent.
  4. SEB Sverigefond Småbolag,              162 procent.
  5. SEB Sverige Småbolag utdelning,     162 procent. 

* Per den 19 september 2018

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons