Finans Nyhet

SEB: Marknaden prisar in för mycket räntesänkningar av Fed

Taggar i artikeln

ECB Federal Reserve Riksbanken
Publicerad
Uppdaterad

Räntemarknaden prisar in för mycket räntesänkningar under det kommande året från den amerikanska centralbanken, enligt SEB:s ekonom Olle Holmgren.

Olof Swahnberg

När den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) kommer med sitt räntebesked på onsdagskvällen svensk tid räknar de flesta på marknaden att det blir en sänkning med 25 räntepunkter, vilket även SEB gör.

Men medan räntemarknaden prisar in totalt ungefär 100 punkters sänkning under de kommande tolv månaderna spår SEB:s ekonomer att det blir 50 punkters sänkningar. 

– Vi tror att de sänker en gång till i år men enligt vår huvudprognos prisar marknaden in lite för mycket, även om riskerna lutar lite åt marknadshållet.

Annons

– Amerikansk ekonomi bromsar in lite men är inte på väg mot en recession. Där är vi lite försiktigare än marknaden, säger Holmgren, som tillägger att den amerikanska arbetsmarknaden fortfarande är stark.  

Holmgren räknar med att Fed väntas sänka på onsdagen med hänvisning till en avmattning i internationell tillväxt och handelskriget.

Väntade penningpolitiska stimulanser från både Fed och ECB i höst väntas bidra till att Riksbanken kommer att överge sin plan om en räntehöjning runt årsskiftet, enligt Holmgren. SEB:s ekonomer spår att Riksbanken kan komma att höja reporäntan i juli nästa år, men Holmgren säger att det i dagsläget ser högst osäkert ut. 

Annons

– Det förutsätter att svensk konjunktur återhämtar sig. Riskerna har ökat efter BNP-statistiken men även sentimentsindikatorer är svaga och inflationen kommer att hamna under Riksbankens mål nästa år. 

Även Nordeas analytiker Torbjörn Isaksson räknar med att Riksbanken avstår från sin planerade räntehöjning runt årsskiftet, men Nordea ser ingen räntehöjning framöver från Riksbanken. Enligt Isaksson är sannolikheten högre för stimulanser än för åtstramningar från Riksbanken. 

Det är svårt för Riksbanken att strama åt penningpolitiken om både Fed och ECB lättar på sin penningpolitik, enligt Isaksson, som nämner att kronan annars kan stärkas vilket skulle göra det ännu svårare för Riksbanken att nå sitt inflationsmål. 

Annons

Isaksson säger att mycket talar för att Riksbanken sänker sin räntebana i september:

– Det är en helhetsbild, BNP är svagare, konjunkturen är allmänt svagare. Lönetrycket och inflationstrycket har varit väldigt lågt de senaste åren trots att ekonomin gått för fullt. Nu när ekonomin mattas av minskar sannolikheten än mer för att inflation och löneökning ska komma upp, säger Torbjörn Isaksson. 

En annan aspekt av Feds räntebesked och framtida penningpolitik är vilka effekterna kan bli på tillgångspriser i tillväxtländer, skriver Bloomberg. En del investerare är optimistiska att lägre räntor kommer att öka aptiten på mer riskfyllda tillgångar, medan andra är oroade att Fed inte kommer att möta marknadens mycket duvaktiga förväntningar. 

Chris Diaz, kapitalförvaltare vid Janus Capital Management LLC i Denver, är “signifikant underviktad” i emerging markets-tillgångar inför Fed-beskedet:

– Jag kan inte se hur Fed kan möta eller överträffa marknadens duvaktiga förväntningar, säger han till Bloomberg. 

 

Annons