Morgonsvepet

SBAB spår Riksbankshöjning först 2022

SBAB spår Riksbankshöjning först 2022,  IMF varnar för räntesänkningar och valutaintervention, Fed enig om att undvika signal om lång räcka av lättnader. Det är några av rubrikerna i torsdagens nyhetssvep. 

Publicerad 2019-08-22

SBAB spår Riksbankshöjning först 2022

SBAB spår att Riksbanken väntas höja reporäntan först i april 2022 och den rörliga boräntan förväntas därmed ligga mer eller mindre stilla åtminstone de närmaste två åren..

Riksbanken kommer återigen att behöva justera ned räntebanan och sin syn på vad som är en normal reporänta, skriver SBAB i ett pressmeddelande. Flera centralbanker har nyligen sänkt sina styrräntor och flera länders statspapper med löptider på mellan 10 och 50 år har negativ ränta. I Sverige har även femåriga bostadsobligationer sålts till negativ ränta vilket är unikt, skriver bolåneinstitutet.

IMF varnar för räntesänkningar och valutaintervention

Internationella valutafonden (IMF) varnar mot länder som försöker försvaga sina valutor genom räntesänkningar eller marknadsinterventioner. Det är skadligt för funktionssättet för det internationella monetära systemet, vilket alla länder missgynnas av, skriver valutafonden i sin blogg. 

“Man bör inte lägga alltför stor tilltro till synen att lättare penningpolitik kan försvaga ett lands valuta tillräckligt för att ge långvarig förbättring för sin handelsbalans”, skriver ekonomer på valutafonden.

USA:s president Donald Trump har under de senaste dagarna upprepat sina klagomål om att en stark dollar tynger amerikansk export.

Fed enig om att undvika signal om lång räcka av lättnader

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) var oenig om räntesänkningen i juli men var enig i att signalera att det finns en förutbestämd plan för flera räntesänkningar, enligt protokollet från mötet som släpptes på onsdagen.

Medan ett par av ledamöterna ville se en sänkning med 50 räntepunkter för att få upp inflationen mot Feds mål och motverka risker från globala handelsspänningar, ville “flera” inte ville ha någon förändring alls. 

Marknadens fokus när det gäller Fed ligger närmast på Fed-ordförande Jereome Powells kommentarer vid centralbanksmötet i amerikanska Jackson Hole på fredag. 
 

Merkel och Macron ger olika budskap till Storbritannien om brexit

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade Storbritannien att komma med nya förslag till lösning när det gäller gränsen mellan Irland och Nordirland och att det kan gå att göra inom 30 dagar.  

Franske presidenten Emmanuel Macron sade, bara en timma efter Merkels kommentar, att kraven från Storbritanniens Boris Johnson om omförhandling av utträdesavtalet, inklusive frågan om den irländska gränsen, för närvarande inte kunde göras, rapporterar Reuters. 

Trycket på det brittiska pundet är fortsatt stort efter att en talesperson för Macron sagt att ett avtalslöst brexit är mest troligt, enligt SEB. 
 

Asiatiska börser sjunker något på torsdagen 

Börsindex i Asien backar något på torsdagen sedan osäkerhet kring utsikterna för amerikanska räntor och möjligheterna till finanspolitiska stimulansåtgärder runt om i världen dämpat handeln, skriver Reuters. 

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan sjunker 0,4 procent medan Nikkei-index är oförändrat, även om börshandeln i Asien hittills under dagen är ovanligt tunn.

Shanghaibörsen sjunker 0,2 procent och i ett Hongkong alltjämt skakat av den senaste tidens protester backar Hang Seng-index med 1,0 procent.

I USA steg storbolagsindexet S&P 500 med 0,8 procent på onsdagen. Amerikanska aktieindex steg på onsdagen med stöd av oväntat starka delårssiffror från tunga detaljhandelsbolag. Target lyfte 20 procent medan Lowe's Cos Inc klättrade 10 procent, enligt Reuters. Stark amerikansk konsumtion har den senaste tiden dämpat farhågorna något kring risken för recession i närtid.

Publice­ringen av Feds protokoll från mötet 31 juli gav inga större effekter då mycket av innehållet var väntat, skriver SEB i sitt morgonmejl. 

 

Magdalena Andersson presenterar prognos i eftermiddag

Finansminister Magdalena Andersson släpper nya prognoser på torsdagseftermiddagen i samband med regeringens möte i Harpsund.

"Vi kommer att lyssna särskilt efter hur stort de anser att reformutrymmet är. KI:s syn är att utrymmet för ytterligare reformer är i det närmaste obefintligt”, skriver Swedbank i sin morgonkommentar. 

“För S liksom samarbetspartierna C och L är det viktigt att visa att man levererar på sina vallöften vilket också talar för att budgeten blir förhållandevis expansiv”, skriver SEB i sitt morgonmejl. 

 

Platsannonser

Logga in