Annons

Annons

Ludwig-Pettersson-Vd-och-grundare-Savelend.jpg

Ludwig Pettersson grundade Savelend redan 2013 under sina civilekonomstudier som han aldrig slutförde. Istället bestämde han sig för att bli entreprenör på heltid. Foto: Savelend

Savelend stärker styrelsen inför börsnotering

Crowdfunding- och kreditbolaget Savelend stärker nu styrelsen inför den stundande börsnoteringen 2020 och har precis stängt en finansieringsrunda.

Savelend, grundat 2013 av Gävlesonen Ludwig Pettersson, erbjuder en investeringsplattform för utlåning och handel med krediter och gör även fakturaköp. Nu meddelar bolaget att man stärker upp styrelsen inför en stundande börsnotering som ska ske under andra kvartalet 2020 på First North.

– Planerna är fastslagna av styrelsen och vi pratar med två finansiella rådgivare. Vi har även en inneboende styrka med aktieägare som visar att de litar på oss med sina pengar. Vi har 80 aktieägare nu, säger Ludwig Pettersson.

Savelend stängde precis en mindre finasieringsrunda på 6,4 miljoner kronor där befintliga och även nya aktieägare från plattformen deltog. Syftet var främst att bredda ägarkretsen.

Annons

Annons

Tre nya ledamöter ska ta plats i styrelsen, Bo Engström, Birgit Beyer och Peter Hein.

Styrelseproffset Bo Engström går in som ordförande i bolaget. Han har erfarenhet erfarenhet av bank, finans och försäkring, dels som vd på olika försäkringsbolag under 14 år varav sex på ett noterat bolag, dels som chef för compliance på Stadshypotek AB som är en del av Handelsbanken.

– Det är en oerhört tung rekrytering för att säkerställa att vi fortsätter vara compliant med tillståndsfrågor och dylikt, säger Ludwig Pettersson.

Birgit Beyer är tidigare vd för Volkswagen Finans Sverige och har under sin tid inom Volkswagen-gruppen innehaft flertalet höga positioner, bland annat som styrelseledamot i flera av Scanias finansbolag i och utanför Sverige.

Peter Hein är tidigare vd och cfo på Granngården vilka förvärvades av EQT. Han är nuvarande styrelseledamot på Genovis som är noterade på Nasdaq First North och har internationell erfarenhet via Q-Med AB och Swedish Match.

Samtidigt redovisar Savelend resultaträkning för 2018 där det framgår att bolaget ökat omsättningen kraftigt för andra det på raken. Nettoomsättningen uppgick till 35,4 miljoner kronor jämfört med 23 miljoner kronor i fjol. Samtidigt ökade kostnaderna rejält vilket slutade i ett rörelseresultat om -15,9 miljoner kronor jämfört med fjolårets -5,6 miljoner kronor.

Bland annat landade de externa kostnaderna, som avser kostnader för marknadsföring, på 35,6 miljoner kronor. Personalkostnaderna ökade från 7,6 miljoner kronor till nära 12 miljoner kronor.

– Vi har rekryterat en del och genom förvärvet (av Billecta reds anm.) fick vi fyra tjänster till och överlag förbereder vi mycket inför vår internationella expansion i Europa och även för börsnoteringen. Vi har en större kostym för att vara så förberedda som möjligt, Ludwig Pettersson.

Året slutade med en förlust på 16 miljoner kronor jämfört med fjolårets förlust på 5,7 miljoner kronor.

Vilka är era största utmaningar nu?
– Att finna kapital till plattformen. Vår målsättning är att under första kvartalet nästa år kunna släppa på investerare från hela Europa på plattformen och det finns oerhörda mängder därute. Den största internationella plattformen har 150 000 investerare och vi har 4 000 investerare så det finns en hel del att plocka.

Har ni märkt stort intresse?
– Ja, och det blir mer och mer. Marknaden är mer mogen och kan man visa upp att man har haft bra siffror senaste året så är det lättare att sälja in.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons