Två nya kolkraftverk per vecka – det är vad kinesiska myndigheter har givit klartecken till att börja bygga sedan 2022. Totalt handlar det om en kapacitet på 243 Gigawatt som har beviljats bygglov eller håller på att byggas – och det är mer än hela det nuvarande beståndet i USA och Europa tillsammans.
Nu bygger Kina två nya kolkraftverk – per vecka
Mest läst i kategorin
Kina fortsätter sin rasande utbyggnad av kolkraften. Det konstaterar Kinakännaren Jojje Olsson, som har gjort en genomgång av Kinas kolkraftsplaner.
Under första halvåret 2023 påbörjades byggnationen av ny kolkraft med en kapacitet på 37 Gigawatt, samtidigt som ytterligare 52 Gigawatt fick bygglov och planer på 41 Gigawatt utöver det offentliggjordes. Trenden fortsatte enligt rapporten även i juli månad, skriver Jojje Olsson på sin nyhetssida.
Han konstaterar att nya kolkraftverk med en sammanlagd kapacitet på 152 Gigawatt fått bygglov i Kina sedan 2022, vilket i praktiken innebär att myndigheterna har givit grönt ljus till två nya kolkraftverk i veckan.
– Det är märkligt och olyckligt att Kinas snabba expansion av kolkraften faller under svenska mediers radar. Istället uppmärksammas ofta kinesiska investeringar i vindkraft och solkraft, som får landets klimatpolitik att framstå i positiv dager, vilket visar att propagandan på detta område faktiskt är effektiv, säger Jojje Olsson till Realtid.
Redan förra året hade Kinas aktiva kolkraftverk hade en kapacitet på över 1 000 Gigawatt – en siffra som inom kort alltså kommer att utökas med omkring en fjärdedel, samtidigt som Sverige diskuterar hur man kan minska utsläpp innan vi alla blir kokta.
– I debatten om utsläpp nämns ofta Kinas stora folkmängd eller landets exportindustri. Men samtidigt släpper landet ut mer koldioxid per capita än såväl Sverige som EU, och den främsta källan till koldioxidutsläpp är inte tillverkning utan Kinas statligt subventionerade byggsektor. Om den politiska viljan fanns, skulle även Kina därför kunna börja minska sina utsläpp redan nästa år, särskilt med de resurser och den kunskap som nu finns, säger Jojje Olsson.
Han är själv förvånad över att inte resten av världen gör mycket mer för att sätta klimatpress på Kina, eftersom det annars är helt omöjligt att nå uppsatta utsläppsmål.
– Även om Kina har lägre BNP per capita än Europa, så producerar man även mindre per utsläppt enhet av koldioxid, vilket beror på kolkraftens fortsatta dominans som energikälla. Dessutom fortsätter Kinas utsläpp att öka, och olyckligtvis så värms inte planeten heller på grundval av per capita, utan det är de totala utsläppsmängderna av koldioxid som räknas. Nuvarande trender kan därför inte vändas så länge Kina fortsätter bygga ut sin kolkraft, säger Jojje Olsson.