Richard Båge, vd Mediaplanet.
" Börsnotering eller inte är en styrelsefråga, men Priveq har varit storägare i fyra år, så jag utgår från att vi inom överskådlig tid kommer att få se en börsnotering eller försäljning av bolaget", säger Richard Båge, vd för Mediaplanet. Foto: Pressbild
Börs

Richard Båge: ”Börsnotering skulle vara bra för oss”

Mediaplanets vd fokuserar nu på tillväxt men vill se en börsnotering för att påskynda bolagets förvärvsresa.

Uppdaterad 2020-10-13
Publicerad 2020-10-09

Mediekoncernen Mediaplanet med tv-kändisen och finansprofilen Richard Båge som vd räknar med ett nytt rekordår för företagsgruppen. Prognosen för årets omsättning är drygt 600 miljoner kronor, och vinsten förväntas bli minst 50 miljoner kronor, en dryg fördubbling jämfört med förra året.

Verksamheten har gått med vinst varje kvartal sedan starten 2002 och även under coronapandemin har bolaget fortsatt visa goda siffror. Appelberg, Newsner och Nyheter365 är några verksamheter som koncernen har köpt de senaste åren – och framöver väntar expansion genom ytterligare förvärv.

– Mitt uppdrag som vd är att säkerställa att företaget växer organiskt, men vi tittar aktivt på fler förvärv, gärna digitala lösningar som redan är lönsamma, säger Richard Båge till Realtid.

För att snabba på förvärvsresan räknar han med att koncernen på sikt kommer att börsnoteras, inte minst med anledning av att riskkapitalbolaget Priveq äger majoriteten av bolaget. Richard Båge äger själv 25 procent av bolaget och resterande del ägs av personalen.

– Om Mediaplanetgruppen hamnar i en börsmiljö så skulle det påskynda vår förvärvsresa. En börsnotering skulle vara bra för oss. Jämför med Storytel eller Embracer, som har börsen som plattform för att kunna bli ännu större. Vi vill göra samma sak, säger han.

De bolag som Richard Båge skulle vilja förvärva ska vara hyfsat stora och passa in i koncernens befintliga portfölj. Enligt honom handlar det om investeringar som är minst 100 miljoner kronor stora.

– Börsnotering eller inte är en styrelsefråga, men Priveq har varit storägare i fyra år, så jag utgår från att vi inom överskådlig tid kommer att få se en börsnotering eller försäljning av bolaget, säger han.

Förutom att skapa innehåll åt kunder samt driva nyhetssajter har Mediaplanetgruppen ett antal egna programformat med filmer och poddar. Under de första nio månaderna i år hade bolaget en halv miljard webbsidesvisningar i sitt nätverk. Bolaget har 395 anställda på tolv kontor.

Richard Båge går från interims-vd till en fast vd-tjänst nu i höst och det är inte första gången, utan tredje(!), som han är tillbaka hos Mediaplanetgruppen som koncernchef och vd. Han är själv känd från tv-programmet Draknästet och är delägare i bland annat Doktor.se, Storytel, fintechbolaget Kaching, Lexly.se, fonden NEA, Buyeresclub.se och Meds.se.

– Jag utgår alltid från viktiga megatrender när jag själv investerar och just nu har vi teknikskifte inom alla branscher som har pågått i 20 år. Generellt sett har jag haft tur och fått många propåer från duktiga tjejer och killar som vill att jag ska vara med på ett hörn i deras bolag, men när jag är vd igen för Mediaplanet så försöker jag verkligen att hålla mig borta från ytterligare personliga bolagsinvesteringar. Ett litet undantag gjorde jag dock nyligen när jag gick in i Vården.se och E-farm.com, men nu ska jag hålla mig borta från fler, säger Richard Båge.

Det finns även ett starkt samhällsintresse hos Richard Båge och han befarar att politiken satsar fel just nu.

– Kreativitet är A och O för företagsamheten. Jag är lite bekymrad just nu då det är mycket politiskt fokus på att hålla företag under armarna. Men stöd är helt fel perspektiv. Tänk om man istället sänkte eller tog bort arbetsgivaravgifterna, då får du fart på tillväxten, kreativiteten och skapar fler jobb. Sverige borde satsa på att bli vinnare i digitaliseringsracet, istället för att hålla liv i vartenda företag oavsett hur väl anpassat det är för nya tider, säger Richard Båge.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in