Finans Nyhet

Rekord i fusioner och förvärv

Taggar i artikeln

M&A
Publicerad
Uppdaterad

Antalet fusioner och förvärv, M&A, och värdet på transaktionerna i Sverige under 2018 slår rekordåret 2017. Hög aktivitet kring investerarkapital, bra transaktionsvärderingar och banker som var villiga att backa upp transaktioner var viktiga faktorer till varför 2018 var ett bra M&A-år.

Sara Johansson

Mergermarket har offentliggjort statistiken över de nordiska M&A-affärerna under fjärde kvartalet 2018 samt för helåret 2018. Av statistiken framgår att Sverige ökade antalet M&A-affärer samt att transaktionsvärdet översteg rekordåret 2017. I Sverige toppade SEB rankingen över de finansiella M&A-rådgivarna och Roschier låg i topp för de juridiska rådgivarna samma år.

Den nordiska M&A-marknaden som helhet fortsatte att vara stark under 2018 i Norden, även om den inte riktigt nådda nivåerna för 2017. Då var värdet på transaktionerna 104 268 miljoner euro och det skedde 1 155 affärer. Under år 2018 uppgick värdet på transaktionerna till 85 331 miljoner euro, motsvarande en minskning med 18,2 procent och antalet affärer minskade med motsvarande två procent till 1 153 affärer. Bästa kvartalet var andra kvartalet med ett transaktionsvärde om 29 696 miljoner euro och 316 affärer.

Enligt Mergermarket stod private equity för en stor del av de nordiska affärerna, vilka nådde ett utköpsrekord med 224 affärer till ett värde om 21,2 miljarder euro. Fyra utköp avviserades de senaste 12 månaderna, värda åtminstonde 1 miljard euro, inkluderat budet om 5,4 miljarder euro för Amer Sport från ett konsortium betående av Hong Kong-baserade private equity (PE)-firman FountainVest Partners, Tencent och Chip Wilson.

Annons

– Flera M&A-rådgivare och investerare som jag har pratat med under förra året och under början av 2019 har nämnt att de är försiktigt optimisiska inför det nya året. Många PE-fonder har finanser för att göra nya investeringar och ett lägre antal börsintroduktioner kan medföra högre M&A-aktivitiet, säger Hanna Gezelius, Mergermarkets senior reporter nordics om framtiden.

Vidare framgår det att private equity-investeringar och den fortsatta drivkraften för innovation låg bakom M&A-aktiviteten i Norden under 2018.

– 2018 var överlag ett bra år, bland annat på grund av hög PE-aktivitet, bra transaktionsvärderingar, banker var villiga att backa upp transaktioner, och företag har överlag solida balance sheets. Förra året var det många små och medelstora transaktioner men inte jättemånga ”big ticke”-situationer. Det har varit stort fokus på PE-exits under några år, bland annat mot börsen, och vi kan möjligtvis se fler public-to-private transaktioner under 2019. Jag har ingen statistik just nu angående skillnaden mellan PE-aktivitet mellan de olika länderna (men generellt ar aktiviteten högst i Sverige), säger Hanna Gezelius, Mergermarkets senior reporter nordics.

Annons

Intresset för tech är fortsatt stort och dominerar den nordiska aktiviteten, enligt Mergermarket. Sektorn noterade det högsta antalet affärer under 2018 och ökade för sjunde året i rad. Tech-sektorn står för 17,9 procent av det nordiska M&A-värdet.

Vidare pekar Mergermarket på att energitillgångarna har börjat locka PE-aktörerna. Flera högprofilerade affärer ägde rum under 2018 såsom förvärvet av Shell Olie till ett värde av 1,6 miljarder euro.

Antal affärer

I Sverige sker flest transaktioner. Under 2018 genomfördes 390 M&A-affärer till ett värde om 39 562 miljoner euro. Detta var rekord jämfört med de fem senaste åren. I fjol genomfördes 358 M&A-affärer till ett värde om 30 766 miljoner euro.

Annons

I Danmark genomfördes 275 M&A-affärer till ett transaktionsvärde om 21 475 miljoner euro, vilket var landets nästbästa år på sex år.

I Finland genomfördes 220 M&A-affärer, vilket var rekord jämfört med de fem föregående åren. Transaktionsvärdet var dock sämre än under fjolåret och uppgick till 11 992 miljoner euro.

I Norge genomfördes 265 M&A-affärer till ett transaktionsvärde om 11 898 miljoner euro, vilket var betydligt lägre än under fjolåret då transaktionsvärdet uppgick till 26 803 miljoner euro.

Rådgivarna i Sverige

SEB, Deutsche Bank och Goldman Sachs toppade rådgivar-listan i Sverige bland de finansiella rådgivarna.

SEB var rådgivare vid 26 affärer till ett värde om 16 798 miljoner euro, vilket var en värdeökning om 214,9 procent jämfört med året innan.

PWC, EY och SEB toppade listan rörande antalet M&A-affärer bland de finansiella rådgivarna.

PWC var rådgivare vid 51 affärer till ett värde om 3746 miljoner euro.

Roschier, Shearman & Sterling samt Mannheimer Swartling toppar listan över juridiska rådgivare som deltagit i affärer med högst värde.

Roschier var rådgivare vid 34 M&A-affärer till ett värde om 23 954 miljoner euro, vilket var en värdeökning för byrån med 615,9 procent jämfört med året innan.

När det gäller antalet affärer som de juridiska rådgivarna varit med och biträtt toppar Vinge, Mannheimer Swartling samt DLA Piper.

Vinge var rådgivare vid 97 M&A-affärer till ett värde om 10 177 miljoner euro.
 

Rådgivarna i Norden

I Norden är det Goldman Sachs, Roschier PWC och DLA Piper som toppar listorna över rådgivarna som biträtt vid flest transaktioner samt transaktionerna med mest värde.

Goldman Sachs agerade rådgivare vid 17 affärer till ett värde om 24 851 miljoner euro.

Roschier agerade rågivare vid 49 affärer till ett värde om 31 489 miljoner euro.

PWC agerade rådgivare vid 90 affärer till ett värde om 4 023 miljoner euro.

DLA Piper agerade rådgivare vid 131 affärer till ett värde om 13 101 miljoner euro.

Annons