Finans Nyhet

Nya kineser ska rädda Saab

Publicerad

Saab Automobile och ägaren Spyker har träffat en avsiktsförklaring med Pang Da Automobile avseende distribution och tillverkning, enligt ett pressmeddelande.

Pang Da, Kinas största distributör av bilar, kommer betala 30 miljoner euro enligt avsiktsförklaringen och planerar därtill att betala ytterligare 15 miljoner euro för fler bilar inom 30 dagar om vissa villkor har uppfyllts. Ovanpå detta köper Pang Da, enligt upplägget, en 24-procentig andel i Spyker Cars för 65 miljoner euro.

Spyker-aktien lyfte med över 10 procent på Amsterdambörsen efter nyheten om ett nytt kinesiskt försök att rädda bolaget. Kapitaltillskottet på 65 miljoner euro kommer enligt Spyker Cars att säkra finansieringen av Saab Automobiles verksamhet på medellång sikt.

Enligt planen ska de två parterna även starta ett hälftenägt företag för distribution av Saab-bilar i Kina.

Annons

För att avsiktsförklaringen ska leda till bindande avtal och en faktiskt genomförande av affären krävs godkänt från kinesiska myndigheter, Europeiska investeringsbanken (EIB), General Motors (GM) och Riksgälden.

Pang Da beskrivs i pressmeddelandet som Kinas största distributör av bilar med 1 100 anslutna bilhandlare i landet. Pa Dang arbetar enbart med distribution och är verksamt i 23 kinesiska provinser. Samarbetet rör sig alltså inte om tillverkning av den kommande generationen Saabbilar. Nu startar dock även arbetet med att hitta en sådan tillverkningspartner, enligt Saabs informationschef Eric Geers.

– Det handlar om produktion tidigast 2013, säger han till TT.

Annons

Vilket företag som kan vara aktuellt för ett sådant samarbete är inte känt.

Enligt pressmeddelandet har Pang Da noterats på Shanghaibörsen för tre veckor sedan.

”Vi tror tajmningen är perfekt för Saab att gå in på den kinesiska marknaden. Vår storlek, finansiella styrka och kompetens i tillägg till vår förmåga att agera snabbt kommer att bli avgörande för Saabs framgång i Kina”, skriver Pang Qinghuq, Pang Das vd i en kommentar.

Annons

Samtidigt hävdar den ryske affärsmannen Vladimir Antonovs svenske representant Lars Carlström att den Sveriges regering har en dold agenda och vill att Saab ska utplånas. Till Aftonbladet säger han att en högt uppsatt politisk tjänsteman på finansdepartementet öppet ska ha vädjat till honom att ge upp kampen om Saab. ”Det går bra för Sverige nu och vi klarar oss utan Saab”, ska tjänstemannen ha sagt.

Näringsminister Maud Olofssons pressekreterare avvisar påståendena som rena lögner.

Annons