Nu blir elbilar dyrare i Sverige – trots protester

Taggar i artikeln

Elbilar EU Kina
elbilarelbilar
Volvo EX30 tillverkas i Kina och väntas bli dyrare att köpa för svenska konsumenter. (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Dagen D är snart kommen – då EU inför strafftullar på importerade elbilar från Kina. ”Man har inte tagit tillräckligt stor hänsyn.”

Simon Kronö

EU har hotat med att införa strafftullar på kinesiska elbilar för att motverka subventionerna som unionen menar snedvrider konkurrensen på elbilsmarknaden.

Dagen D sker på fredagen, vilket kommer att påverka en rad modeller och märken som tillverkas i Kina – bland annat svenska Volvo EX30 och Polestar, samt amerikanska Tesla.

Tullarna ser olika ut beroende på tillverkare och läggs på den redan i dag rådande tullen på 10 procent för importerade bilar från Kina.

Annons

37 procent mer

Trots motstånd från bland annat Sverige, Tyskland och Ungern har EU-kommissionen drivit fram beslutet.

Som mest kan en enskild EU-tull landa på drygt 47 procent.

Detta kommer också med stor sannolikhet att leda till dyrare elbilar i Sverige.

Annons

”De här subventionerna snedvrider absolut handeln. Men det man inte tagit tillräckligt stor hänsyn till från Kommissionens sida, tycker vi, är det man kallar för unionsintresset”, säger Per Altenberg, handelsstrateg på Kommerskollegium, till Dagens Nyheter.

EU hoppas på löften från Kina

Kina har hotat med att höja tullarna på en rad europeiska jordbruksvaror, samt införa restriktioner mot europeiska bilföretag i Kina.

EU-kommissionen försöker att lösa konflikten på diplomatisk väg och en eventuell lösning kan uppnås under sommaren.

Annons

”Från EU:s sida kan det handla om att få löften om hur den kinesiska elbilsindustrin ska subventioneras framöver”, skriver Dagens Nyheters Carl von Seth.

Annons