Foto: Northzone
Riskkapital

Northzone tar in 5 miljarder kronor i ny fond

Northzone har rest rekordkapital till sin nionde fond. ”Det har aldrig funnits en bättre tid för tech-entreprenörer i Europa”, säger Northzones partner Paul Murphy. 

Uppdaterad 2019-11-18
Publicerad 2019-11-18

I dag meddelar Northzone att riskkapitalbolaget tar in 500 miljoner dollar, motsvarande 4,86 miljarder kronor, till dess nya fond Northzone IX.

Fonden övertecknades och restes i rekordhastighet. den nya fonden lockade till sig befintliga och nya "limited partners" – det vill säga investerarna i riskkapitalfonden.

Fonden är en av de största riskkapitalfonderna i Europa i år. Störst är EQT Ventures andra fond som tog in drygt 7 miljarder kronor i förra veckan.

I somras tog riskkapitalbolaget Creandum in 2,8 miljarder kronor i sin största fond någonsin. 

Brittiska Balderton, som är en storinvesterare i svenska startups, tog in 3,9 miljarder kronor i sin senaste fond. 

Northzone IX kommer att fördubbla investeringen i innovativa konsument- och B2B-företag i ett tidigt skede över hela Europa och USA: s östkust, främst med fokus på serie A och B-omgångar, framgår det av pressmeddelandet.

Den nya fonden kommer titta på möjligheter inom stora och etablerade branscher som är kopplade till tech inom hälso- och sjukvård, utbildning, mobilitet och konstruktion, både mot B2B och mot konsumenter. Fonden har redan gjort tre investeringar i Pollen (London), Spacemaker (Oslo) och Livepeer (NYC).

Majoriteten av Northzons investeringsteam är själva grundare av företag. I teamet finns Hello Fresh-grundaren Jessica Schultz och Dots-grundaren Paul Murphy som är General Partners, tillsammans med Pär-Jörgen Pärson, Jeppe Zink och Michiel Kotting.

”Den senaste fonden sätter oss i en stark position, tillsammans med vår kollektiva erfarenhet som investerare, grundare och operatörer, för att stödja grundare med största potential.”, säger Jessica Schultz, som general partner på Northzone. 

Paul Murphy, general partner på Northzone, tillägger: ”Det har aldrig varit en bättre tid för tech-entreprenörer i Europa”.

Platsannonser