Kjerstin Braathen, Koncernchef, DNB.
Kjerstin Braathen, Koncernchef, DNB. Foto: DNB
Bank

Norska konkurrensmyndigheten överväger stoppa DNB:s förvärv av Sbanken

Norska Konkurransetilsynet befarar att DNB:s förvärv av Sbanken kan ha negativa effekter på konkurrenssituationen på den norska fonddistributionsmarknaden och överväger att stoppa förvärvet.

Uppdaterad 2021-08-26
Publicerad 2021-08-26

Den norska motsvarigheten till Konkurrensverket, Konkurransetilsynet, överväger att stoppa DNB:s förvärv av Sbanken med anledning av att samgåendet anses kunna ha negativa effekter på konkurrensen på marknaden för fonddistribution. Det framgår av ett pressmeddelande. DNB och Sbanken har tid på sig fram till 16 september för att återkomma med svar till Konkurransetilsynet. Konkurrensmyndigheten kommer att fatta ett slutgiltigt beslut senast 15 dagar efter att svaret lämnats.

– Konkurransetilsynet har arbetat intensivt med ärendet under sommaren och är främst bekymrad över att DNB:s köp av Sbanken ska kunna leda till minskad konkurrens och sämre villkor för bankkunder som vill spara i fonder. Detta är bakgrunden till att tilsynet framledes värderar att stoppa hela uppköpet, säger Gjermund Nese, avdelingsdirektören på Konkurransetilsynet, i ett uttalande.

Det var den 19 mars 2021 som norska storbanken DNB la ett bud om totalt 11,1 miljarder kronor för den digitala uppstickaren Sbanken, tidigare Skandiabanken, där Altor är största ägare med 25 procent aktierna.

DNB kommunicerade dock om det planerade förvärvet först i april, vilket Oslo Børs tidigare riktat stark kritik mot.

Platsannonser

Logga in