Harald Mix och Kim Wahl.
Harald Mix och Kim Wahl.
M&A

DNB:s bud klipp för forna Industrikapital-profilerna

Altor gör ett miljardklipp på DNB:s bud på Sbanken, där även en av Harald Mix gamla kompanjoner från grundandet av Industrikapital är en större ägare.

Uppdaterad 2021-04-15
Publicerad 2021-04-15

Den norska storbanken DNB bjuder totalt 11,1 miljarder kronor för den digitala uppstickaren Sbanken, tidigare Skandiabanken, där Altor är största ägare med 25 procent aktierna. Det är 30 procent över onsdagens börskurs, och 50 procent högre än snittkursen de senaste sex månaderna.

Det tog Skandia Liv 16 år att få upp värdet på den kontrollpost på 25 procent som Altor nu kontrollerar till 1,2 miljarder kronor. Nu, fem år senare, bjuder DNB motsvarande 2,7 miljarder för aktierna, en ökning på 125 procent för Altors del. 

Skandia Liv lanserade Skandiabanken i Norge år 2000. År 2015 noterades banken på Oslobörsen, och ett halvår senare köpte Altor kontrollposten för 46 kronor styck, eller i nivå med introduktionspriset.

En annan av de större ägarna i Sbanken är Kim Wahl, som via Brunnudden Kapital och Strømstangen har aktier till ett värde av drygt 50 miljoner konor. Kim Wahl grundade 1989 Industrikapital, numera IK, tillsammans med Harald Mix och Björn Savén. IK var på den tiden något av en föregångare i branschen i Sverige. Både Mix och Kim Wahl har sedan dess lämnat IK för att bygga upp egna verksamheter. 

Lannebo fonder var tidigare näst största ägare med 4,6 procent av aktierna, men sålde en del av innehavet i början på förra året och är numera fjärde största ägare med 3,9 procent av aktierna.

-Vi tycker att det är glädjande att DNB ser värdet i Sbanken och utvärderar budet. Sbanken finns i flera av våra fonder, säger förvaltaren Charlotta Faxén.

Sbanken finns bland annat i Lannebo Mixfond som Charlotta Faxén förvaltar med Peter Lagerlöf.

Uppköpserbjudandet kommer samtidigt som temperaturen kring flera digitala utmanare inom banksektorn, med företag som Klarna och Nordic Capitals Trustly, är rekordhög. Sbanken, Norges största fristående online-bank, har dock en mer traditionell inriktning. Bolån är huvudprodukten, men banken har en rad produkter riktade till hushåll. Sbanken, som har 476 000 privatkunder, driver verksamheten utan kontor på en helt digital plattform, har under en lång rad år toppat rankingar av kundnöjdhet i sektorn.

Det har emellanåt spekulerats i ett uppköp av Sbanken, bland annat beroende på att Altor är huvudägare. Kombinationen av hög tillväxt och en helt digital verksamhet som lätt kan gå upp i storlek och har stadigt löpande intäkter har också lockat många investerare under en längre tid. Men spekulationerna har då främst handlat om icke-norska köpare som Avanza eller Nordnet, inte om den inhemska storbanken DNB. Kepler Chevreaux skriver i en analys på torsdagen också att erbjudandet kan utlösa ett budkrig. Enligt mäklarfirman passar Sbanken perfekt för alla de nordiska banker som har en företagsverksamhet i Norge, men saknar retail-verksamhet.

Eftersom affären innebär att dominanten DNB bland annat ökar sin marknadsandel på bolån i Norge så krävs myndighetsgodkännande. Betyget från många av Sbankens kunder förefaller också vara lågt att döma av reaktionerna på sociala medier, där många rasar mot att storbanken tar över uppstickaren, och sämre service och högre avgifter befaras.


 

Platsannonser

Logga in