Riskkapitalbolaget Nordic Capital köper 90 procent av Ryds Bilglas.
Finans

Nordic Capital förvärvar majoritetsandel i Ryds Bilglas

Nordic Capital förvärvar, genom Nordic Capital Fond VIII, 90 procent av aktierna i Ryds Bilglas.

Uppdaterad 2017-12-14
Publicerad 2017-12-14

Nordic Capital meddelar i dag att Nordic Capital Fond VIII har ingått ett avtal om att förvärva 90 procent av aktierna i Ryds Bilglas. Aktierna säljs av Nalka Invest och grundarfamiljen Ryd. Familjen Ryd kommer att ha kvar ett aktieägande om 10 procent i bolaget samt behålla sin styrelseplats, enligt pressmeddelandet.

"Nordic Capital ser stor potential i att stödja bolagets tillväxt genom bland annat operationella förbättringar och digitaliseringsinitiativ", skriver Nordic Capital. 

Ryds Bilglas är ett företag inom reparation och byte av bilglas samt är även aktiva på den norska marknaden. Bolaget grundades i Sundsvall, Sverige år 1947 av familjen Ryd, har en årlig omsättning på cirka 700 miljoner kronor och fler än 100 verkstäder med över 350 anställda.

"Marknaden för reparation och byte av bilglas är attraktiv och växer. Ryds Bilglas har en stark position i Sverige samt en stabil plattform som garanterar hög kundnöjdhet. Nordic Capital kommer att stödja bolaget i dess fortsatta tillväxt genom investeringar för att stärka det kommersiella arbetet samt möjliggöra operationella förbättringar och digitaliseringsinitiativ", skriver Nordic Capital i pressmeddelandet..

- Ryds Bilglas har en stark plattform för tillväxt, en mycket erfaren ledningsgrupp och en marknadsledande position. Bolaget erbjuder högkvalitativa tjänster och har en mycket hög kundnöjdhet. Vi delar familjen Ryds ambition att dra nytta av detta och därigenom växa verksamheten. Nordic Capital har en lång historik och bevisad erfarenhet av att öka tillväxt i bolag. Vi ser fram emot att stödja ledningen i att ta nästa steg, säger Andreas Näsvik, Partner på rådgivningsbolaget till Nordic Capitals Fonder.

- Vi har en period av stark tillväxt bakom oss och har fördubblat omsättningen i Sverige under de senaste fem åren. Vi har etablerat oss i Norge och står i begrepp att gå in i Danmark. Med Nordic Capitals inträde i bolaget så ger det oss muskler att ytterligare lägga kraft i vår nordiska expansion, säger Anders Jensen, VD, Ryds Bilglas. 

- Vi inom familjen Ryd ser mycket positivt på det kommande samarbetet med Nordic Capital. Vi har samverkat med Nalka Invest under fem år med stor framgång och ser nu alla möjligheter till fortsatt stark tillväxt för Ryds Bilglas och att satsningen tillsammans med Nordic Capital ska bli framgångsrik, säger Leif Ryd, representant för grundarfamiljen Ryd. 

Nordic Capital har haft en hög transaktionsaktivitet under 2017 bland annat genom utköpet av den nordiska nätbanken Nordnet från börsen, kombinationen av Lindorff och börsnoterade Intrum för att skapa en global ledare inom kredithanteringstjänster samt börsnoteringarna av Handicare och Munters på Stockholmsbörsen.

"Förvärvet av Ryds Bilglas är ytterligare ett exempel på aktiviteten inom Nordic Capitals Fonder som de senaste två åren tillsammans genomfört elva framgångsrika försäljningar, inklusive sex börsnoteringar och åtta plattformsinvesteringar, bland annat MFEX och Nordax i Sverige samt Alloheim i Tyskland", skriver Nordic Capital.

Parterna har kommit överens om att inte uppge de finansiella villkoren för transaktionen. Förvärvet är villkorat av godkännande från relevanta myndigheter.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in