Fonder

Nordea Markets ETF lanserar börshandlad fond

Nordea Markets ETF lanserar sin första börshandlade fond. Den följer ett index som baseras på en historiskt framgångsrik strategi och riktar sig till privata sparare och professionella investerare med en tydlig hållbarhetsprofil.

 

Uppdaterad 2018-09-17
Publicerad 2018-09-17

Idag måndag lanserar Nordea Markets ETF den börshandlade fonden med det långa namnet Nordea Smartbeta Eurozone Equity UCITS ETF, eller förkortat Smartbeta-ETF:en.

Dess underliggande index är en så kallad faktorbaserad aktiestrategi som historiskt har visat sig vara framgångsrik. Denna ETF passar både privatsparare och professionella placerare och riktar sig till dem som planerar att hålla investeringen i minst fem år, skriver banken i ett pressmeddelande.

Smartbeta-ETF:en följer Nasdaq Nordea Smartbeta Multifactor ESG Eurozone Index, ett av Nordea i samarbete med Nasdaq framtaget index som består av aktier från euro-området med hög direktavkastning, lågt beta jämfört med marknaden och positiv utveckling relativt marknaden.

Det är en regelbaserad strategi som ligger till grund för ett unikt index som ETF:en följer. Varje kvartal görs en ombalansering i enlighet med indexreglerna för att säkerställa att ETF:en hela tiden följer strategin.

– Vi på Nordea Markets har en tydlig ambition att skapa investeringsstrategier på ett enkelt, genomlyst och kostnadseffektivt sätt och göra dessa strategier tillgängliga för allmänheten. Därför är vi stolta att nu kunna erbjuda den första Nordea Indexgo-ETF:en som listas på börsen den 17 september, säger Carl Christenson, Head of ETF:s & Index Solutions på Nordea.

Hållbarhetsfrågor är avgörande för valet av aktier till SmartBeta-ETF:en. Endast bolag som har en bra ESG-profil, enligt analysmodellen, kan bli aktuella för att ingå i indexet. ETF:en tar därmed hänsyn till internationella normer och riktlinjer för miljö, socialt ansvar och affärsetik vid urvalet av aktier och andra värdepapper, skriver banken vidare.

– I egenskap av både global indexleverantör och marknadsplats är Nasdaq mycket glada att samarbeta tillsammans med Nordea kring detta nya index och samtidigt välkomna Nordea Markets ETF som ny emittent av börshandlade fonder. Nasdaq har både möjlighet och ett ansvar att möjliggöra mer hållbara investeringar, och produkter som Nordea Smartbeta Eurozone Equity är steg i denna riktning, säger Helena Wedin, europeisk chef för börshandlade produkter på Nasdaq.

Smartbeta-ETF:en är noterad i svenska kronor på Nasdaq Stockholm.

Platsannonser