Finans

Nordax kliver in på bolånemarknaden

Nischbanken Nordax kompletterar sitt produktutbud med bolån. Lånen riktas främst mot egenföretagare eller visstidsanställda som ofta nekas lån hos storbankerna.

Publicerad 2018-05-14

Lånets huvudsakliga målgrupp är kunder med någon form av icke-traditionell inkomst, det vill säga egenföretagare eller visstidsanställda som till exempel projektanställda, deltidsanställda eller vikarier.

"Genom grundlig kreditbedömning och personlig kundkontakt möjliggörs fler godkända ärenden för den här kundgruppen, vilken ofta nekas av storbankerna trots stabil ekonomi”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Bolånet smyglanserades via låneförmedlare 2 maj.

”Intresset för produkten har varit stort”, skriver Nordax.

– Vi är inte förvånade över den positiva responsen – den här typen av bolån ligger i tiden och riktat mot en kundgrupp som storbankerna negligerat, säger Jacob Lundblad, vd på Nordax Bank.

– På en modern arbetsmarknad där allt fler väljer att arbeta med andra anställningsformer än den traditionella heltidsanställningen behövs ett bra alternativ till storbankernas alltmer fyrkantiga och automatiserade bedömningar av betalningsförmågan. De här kunderna har god kreditvärdighet och en ordnad ekonomi, med god marginal för att hantera amorteringar och betala ränta på sitt bolån. För oss är det sjävklart att de ska kunna äga sitt boende.

Låneerbjudandet gäller såväl för lån vid köp av ny bostad som av refinansiering av nuvarande boende. Med räntor från 3,49 procent lägger sig Nordax mellan storbankerna och de andra aktörerna i segmentet. Lånet erbjuds med tre olika räntebindningstider 3 månader, 3 år eller 5 år. Nordax kommer inte kräva någon ränteskillnadsersättning vid lösen av lån i förtid.

– Det är en viktig signal till våra kunder.Det här lånet är ofta en möjliggörare under en viss del av livet, och när omständigheterna förändras ska vi inte låsa fast låntagaren i ett lån som inte längre passar deras behov, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

Bolånet erbjuds till att börja med i Sverige men planen är att lansera erbjudandet på Nordax övriga marknader i Norden framöver.

Platsannonser

Logga in