Nevs, Evergrande, Stefan Tilk
Nevs vd Stefan Tilk bekräftar att bolaget förbereder sig för en framtid utan Evergrande och att diskussioner förs med potentiella köpare, företrädesvis både i Europa och USA.
Finans

Nevs säljer robotar och för samtal med nya investerare

Nevs i Trollhättan förbereder sig för skilsmässa från kinesiska Evergrande och för nu dialog med potentiella investerare. Samtidigt säljer bolaget stora delar av sin produktionsutrustning på auktion.

Uppdaterad 2021-10-20
Publicerad 2021-10-20

Kinesiska Evergrandes problem får följdeffekter för den svenska fordonstillverkaren Nevs. Kina kommer sannolikt inte att rädda Evergrande vilket kommer att leda till ett jättetest av kinesisk konkurslagstiftning.

Intresset för Evergrandes eventuella försäljning av Nevs är ömsesidigt – flera räntebetalningar från Evergrande har uteblivit, och enligt källor till Reuters kan värdet på Nevs vara så mycket som 1 miljard US-dollar - något som skulle ge Evergrande ett välbehövligt tillskott i kassan vid en försäljning.

Nevs vd Stefan Tilk bekräftar att bolaget förbereder sig för en framtid utan Evergrande och att diskussioner förs med potentiella köpare, företrädesvis både i Europa och USA.

– Vi är i dialog både med riskkapitalister och industriella partners i form av företag som har samma idé och inriktning som oss och som vill komma dra nytta av vår fulla kompetens, säger Stefan Tilk till Reuters.

Samtidigt som Nevs letar efter köpare så säljer bolaget ut stora delar av sin produktionsutrustning.

Det handlar bland annat om ett 70-tal industrirobotar, vridbord, svetsstationer och en motordriven transportbana. Totalt handlar det om 266 objekt som nu auktioneras ut via nätauktionsbolaget PS Auction, något som lokaltidningen TTELA var först med att rapportera.

– Detta är utrustning som vi bedömer att vi inte behöver längre. Vissa robotar är från GM för 9-5-modellen och som kom till oss från Tyskland. De är knappt använda, säger Morgan Fransson, platschef på Nevs, till TTELA.

Efter auktionen kommer Nevs att ha omkring 300 robotar kvar, vilket kan jämföras med de 600 som bolaget hade som mest. Även antalet medarbetare är på väg att i det närmaste halveras. I augusti lade Nevs ett varsel för 300 av sina totalt 650 anställda.

Platsannonser

Logga in