Näringslivstoppar på judelista

En rad framstående svenska näringslivstoppar hängs ut på sajten radioislam.org under rubriken Sveriges israeliska nätverk. Kartläggningen har vuxit i omfattning och sammanlagt nämns över 3.900 personer, bland dem Daniel Sachs, Robert Weil och Micael Bindefeld. Sidan och Ahmed Rami har nu polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2005-07-06

Radio Islams judelista är en diger kartläggning av svenskar med judiskt ursprung och personer med påstådda kopplingar till det som man kallar det judiska nätverket.

På listan hängs ett flertal framgångsrika näringslivspersoner ut. Här finns Daniel Sachs, Robert Weil, Klas Eklund, Raoul Grünthal, Anders Haskel, Claes Dinkelspiel, Ulf Dinkelspiel, Mikael Nachemson, Fredrik Gottlieb, Harry Goldman och Max Hüttner. Andra kända personer i den kategorin är Micael Bindefeld och Joachim Berner samt en lång rad i familjen Bonnier. Bakom polisanmälan står Pär Brumark i Malmö.

Det omfattande materialet på radioislam.org skapar en hetsstämning och bakom sidan misstänks Ahmed Rami, som 1987 startade den ökända närradiostationen Radio Islam, stå.

–Radioislam.org är en av de största hetssidor vi har. En helt galen sammanställning med judar och andra som påstås vara det eller har med judar att göra. Det räcker med att man har skakat hand med Albert Bonnier så åker man dit, säger Richard Slätt, chefredaktör på den anti-rasistiska tidningen Expo.

Realtid.se har tagit del av den del av listan över näringslivspersoner. Det är en försåtligt formulerad och konspiratorisk ”Vem är det”, där fakta spetsas med osanna påståenden.

Anmälaren hävdar att Ahmed Rami är den ansvarige bakom radioislam.org.

– Jag blir upprörd av all form av rasism, och den här sidan är så raffinerad att den kan uppfattas som trovärdig, säger Pär Brumark till Realtid.se som en förklaring till varför han vill att polisen ska stoppa sidan.

Ahmed Rami startade närradiosändningar med Radio Islam 1987. 1990 dömdes han till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp, för det antisemitiska material som sändes ut i etern.

Ahmed Rami är fortsatt verksam i Sverige. Han har i år och under förra året bland annat hållit föredrag för Nationalsocialistisk Front och Nordiska förbundet.

Polis och åklagare i Malmö har precis börjat titta på ärendet. Ett ärende som kompliceras då Radio Islams material kan finnas på en server placerad i Washington DC. En server ägd av organisationen The American Muslim Society.

–Åklagaren Mats Svensson i Malmö har sagt att vi först ska utreda om servern står i Washington. Gör den det är det tydligen lagligt och då inleder han ingen förundersökning, säger Mikael Nilsson, som handlägger ärendet vid polisen i Malmö.

Men Justitiekanslern, JK, driver ett annat mål i Blekinge mot Nationalsocialistik fronts hemsida och personen bakom sidan, Björn Bergqvist. Det är ett pilotmål med ett fall där servern är placerad i USA och det svenskspråkiga materialet riktar sig till svenskar. Når JK framgång i det målet, så kan det bli en helt annan attityd i fall där servrar är placerade i USA.

Sajten radioislam.org har ingen ansvarig utgivare anmäld till Radio- och TV-verket.

–När JK har tidigare slagit fast att Yttrandefrihetslagen, YGL, inte gäller för radioislam.org, så ska de inte anmäla en ansvarig utgivare till Radio- och TV-verket, säger Martin Brinnen, jurist på verket ifråga.

Det innebär att det misstänkta brottet hets mot folkgrupp utreds av åklagare och inte Justitiekanslern. Dessutom kan personuppgiftslagen vara tillämplig.

Och att servern är placerad i USA utesluter dock inte ett åtal för brott mot personuppgiftslagen.

Det är något Datainspektionen ska utreda efter att samme privatperson i Malmö även vänt sig till myndigheten med en anmälan mot radioislam.org.

2002 drev chefsåklagaren i Stockholm, Tora Holst, en förundersökning mot Ahmed Rami för uppgifter på samma sajt, vars material då inte var lika omfattande.

Trots beslag av flera datorer i Ahmed Ramis bostad kunde Holst inte med säkerhet dra slutsatsen vem som gjort vad, sedan Rami hävdat att tre andra personer varit inblandade. Hon valde då att lägga ned förundersökningen.

”Ahmed Rami är ideologen bakom texterna men förnekar själv all inblandning i att hans texter på detta sätt sprids”, skrev Tora Holst i sitt beslut, citerat av tidningen Expo.

Sedan dess har i och med utvecklingen av sajten nya möjliga brott begåtts, vilket gör att åklagaren i Malmö har ett helt nytt ärende.

Näringslivstoppar på Radio Islams lista

Bland inflytelserika personer som var involverad i it-eran listas bland andra Oscar Swartz, Bahnhof, Mikael Freudenthal, Letsbuyit, Mattias Miksche, E-trade, Jan de Man Lapidoth, Fluidminds, Oscar Gyllenhammar, Icon Medialab, Mats Graffman, Pir och Fredrik Eklund, Humany.com. Omdömen och sammanhang är skiftande och godtyckliga.

I ett kapitel kallat ”Finanskraschjudarna” omnämns Gabriel Urwitz, Pontus Bonnier, Tomas Fischer och Erik Penser.

Jan Stenbeck, omskrivs på följande sätt: ”Mediemogulen Jan Stenbeck är inte själv jude såvitt vi vet (även om det finns judeättlingar från den judiska klanen Heyman som heter Stenbeck) utan kommer från en fin familj där hans syster och ovän är den moderata f.d. svenska utrikesministern Margareta af Ugglas.”

Slentrianmässigt publiceras namnen på PG Gyllenhammar, Jan Friedman, Jan Steinmann, Dorotea Bromberg, Göran Rosenberg och Robert Aschberg som exempel på hur Stenbeckkoncernen rekryterat judiska personer.

När vetandet tar slut duger gissningar: ”Huruvida Hans-Holger Albrecht, VD på MTG själv är 'utvald' det vet vi inte, men vi vet att det i Sverige finns andra utvalda tillhörande den judiska gruppen som går under efternamnet Albrecht.”

Jan Carlzon omnämns för att den judiska organisationen B'nei B'rith har utnämnde honom till "årets transportman" 1985.

Marcus Wallenberg hängs ut för sitt giftermål med en kvinna av judisk börd.

Platsannonser

Logga in