Finans Nyhet

Morris Law bygger tillväxt på kultur

Även lokaler och inredning förmedlar byråns kultur till kunder och medarbetare, menar Martin Tarnager, vd på Morris Law.
Publicerad

Advokatbranschens enligt kunderna modernaste byrå startades i Göteborg. Martin Taranger, med en bakgrund på Collector Bank, rekryterades som extern vd och driver Morris Law med kulturen i främsta rummet.

Utöver den minimala skylten finns ingenting som skvallrar om att bakom den oansenliga grå porten på Vallgatan 30 i Göteborg, finns Sveriges modernaste advokatbyrå.

Adressen är ett medvetet val, liksom allt annat som är annorlunda på Morris Law. Byrån grundades för fyra år sedan av tre storbyrå-avhoppare som motiverades av idén om att det här borde gå göra så mycket bättre. “Let’s rethink business law” är den vägledande devisen sedan starten 2104.

– Alla som sökt sig hit har blivit intresserade och kommit till Morris av samma anledning, nämligen att det känns intressant och attraktivt och en resa som man vill vara med på, säger Martin Taranger, och tillägger:

Annons

– Det gäller allt från administrativ personal till jurister, advokater och delägare.

Och det gäller i allra högsta grad honom själv. 

– Om Morris Law hade funnits när jag slutade juristlinjen, hade det nog varit större chans att jag valt juristbanan, säger han.

Annons

Han har en juristexamen i bakfickan, som han aldrig har använt. I stället har han arbetat med försäljning, affärsutveckling och HR, främst på den digitala nischbanken Collector där han var i tio år innan han handplockades för rollen som extern vd på nystartade Morris Law.

– Jag var helt ointresserad av att komma in i den traditionella byråvärlden, men när den här chansen kom upp och man ville göra något nytt i en extremt konservativ bransch tyckte jag att det var fantastiskt roligt. 

Han anställdes som extern vd 2016 och fick, ironiskt nog, börja med att gå en kurs hos Advokatsamfundet.

Annons

– När jag började här visade sig att för att få bli extern vd var jag tvungen att delta i Advokatsamfundets delkurs 1. Det var en superbra kurs att gå, men man kan känna lite att Samfundet vill ha kontroll. 

En extern vd är per definition inte delägare i företaget, och syftet är enkelt uttryckt att att byrån ska ledas av någon som sätter företagets utveckling framför delägarnas individuella mål.

Vad innebär det att vara extern vd i ett partnerägt företag?

– Det är den roligaste och svåraste frågan att svara på. När jag kom in 2016 insåg jag snabbt att min roll var att göra allt (skratt). Jag var IT-chef, HR-chef och marknadschef, och därtill skulle jag försöka forma min roll som vd.

Av lätt insedda skäl ville Martin Taranger genast sätta igång att rekrytera. 2016 anställdes en IT-chef, 2017 en marknadschef, 2018 en HR-chef. 

Trots att de tre grundarna hade extern vd som ett krav, har den för branschen nya strukturen inte alltid varit helt enkel att hantera, berättar Martin Taranger.

– Det tar ett tag att hitta rätt i de här delarna. Om man ser stabsfunktionerna som en kostnad i stället för en investering blir det ju fel. Det är lätt att både vilja ha kakan och äta den, men om man delegerar uppgiften till någon kan man inte samtidigt gå in och styra när det passar.

Många vittnar om att delägarmodellen är ett hinder för utveckling.

– Ja, branschmässigt är det ett jätteproblem. Det är ju också en viktig anledning till att det har hänt så lite i branschen. Är man 55-60 år är det irrationellt att säga ja till en investering i ett AI-system som har payback 10 år senare. 

För att dämpa de mindre önskvärda effekterna av delägarmodellen har Morris Law, utöver extern vd, valt true partnership som modell och har även fördelen att ha relativt unga och jämnåriga delägare, som därmed har en längre horisont vill samma sak.

På fyra år har Morris Law vuxit från tre till 12 delägare och närmare 60 medarbetare fördelat på två kontor. De flesta medarbetare finns fortfarande i Göteborg, men vill man bli Sverigeledande inom affärsjuridik måste man finnas i Stockholm också, resonerar byrån.

– Det har varit sådan enorm tillväxt i bolaget från dag ett, att mycket har handlat om att hantera saker på ett mer taktiskt än strategiskt sätt; det har varit lite brandsläckning hela tiden. Ju mer vi växer och ju bättre ordning vi får på stabsfunktioner, desto bättre kommer vi att kunna utveckla bolaget. Digitaliseringsbiten har släpat efter lite, säger Martin Taranger självkritiskt.

Men något måste han ha gjort rätt. Den nystartade byrån attraherar både medarbetare och kunder, och de senare anser ger Morris Law högst betyg av alla, när det kommer till upplevelsen av att byrån är modern, enligt Regis branschstudie Årets Advokatbyrå.

– Det jag känner att vi har lyckats bäst med och det jag är mest stolt över, för att jag tror att jag har bidragit i det, är vårt kulturarbete, säger Martin Taranger och fortsätter:

– Vi har massa saker kvar att jobba på i vår kultur, men att vi i den starka tillväxten ändå har åstadkommit saker som man kan ta på – folk som kommer hit och har varit någon annanstans och har något att jämföra med, säger att det är en påtaglig skillnad och det är jag väldigt glad för.

Hur är det då att komma till Morris law på Vallgatan i Göteborg? Ja, för den som inte missar den diskreta skylten utan faktiskt ringer på och skjuter upp den anonyma porten som leder in i ett lika anonymt trapphus väntar en kort hissfärd upp till ett kontor i två våningsplan varav det sista är en takvåning med tillhörande terrass.

Det är försommar när Realtid besöker Göteborg och kvällen innan har Morris Law haft ett gäng blockchain-entusiaster här på afterwork, en uppföljning till den blockchain-festival som Morris Law arrangerade den 1 mars i år, som del av en internationell rörelse där ett 50-tal hubbar runtom i världen möttes samtidigt för att utbyta erfarenheter och idéer om hur den nya tekniken kan användas.

– Juridik och teknik ligger traditionsenligt väldigt långt ifrån varandra och det är ju väldigt märkligt egentligen för det är en otroligt fin match, kanske bättre än många andra tjänster.

Martin Taranger är övertygad om att de som kommer att lyckas bäst i branschen på sikt, är de som slår ihop it och juridik. Det kräver kostsamma investeringar och därför uthållighet och mod, men det syns inom till exempel banksektorn att de nya banker som har störst it-avdelningar också är de som växer mest.

Detsamma torde gälla för juridiken. Juridik, liksom it är systematiskt och formaliserat, mycket kan automatiseras. Martin Taranger tar upp de experiment som gjorts med att låta en artificiell intelligens gå igenom stora mängder dokumentation och avtal vid en due diligence. 

– Det intressanta är att det inte bara går jättemycket snabbare utan att det också blir lägre felfrekvens.

Helt klart kommer AI att rationalisera bort en kategori jurister: de som varit exceptionellt snabba på att läsa in stora material och analysera dem. Är det inte sorgligt, då?

– Nej, de exceptionella juristerna kommer att jobba med att utveckla systemen och den artificiella intelligensen, säger Martin Taranger.

På Morris Law har man utvecklat ett eget webbaserat GDPR-verktyg, men i stort tycker Martin Taranger att digitaliseringen kommit på efterkälken när energin gått åt till att växa företaget och samtidigt skapa den kultur som attraherar framtidens kunder och medarbetare.

– Jag tror att en viktig del i att vi uppfattas som moderna är våra lokaler, att vi faktiskt upplevs som något annorlunda än man har varit van vid.

Det är inrett i ljust trä och milda, lätt jordiga pasteller. Väldigt trendigt, men också hemtrevligt och välkomnande. En våning upp finns det stora konferensrummet som utan problem huserar en afterwork för 100-talet personer; här flödar ljuset och från terrassen ser man ut över Göteborgs takåsar.

– Vi har en i grunden ödmjuk approach till varandra och våra kunder. Vi behöver inte sätta oss på några höga hästar och det känner man, säger Martin Taranger. 

Varifrån kommer förändringstrycket på branschen, är det kunderna eller medarbetarna?

– Jag tror faktiskt att det är både och. Men jag är förvånad över att marknaden inte ställer ännu högre krav, men det är för att många fortfarande upplever att de går med mössan i handen till sin advokat. Det är mycket tassande fortfarande, för det är mycket svårare att köpa en juridisk tjänst än ett kylskåp, men nu när det finns utmanare som levererar en annan juridisk produkt och prissätter den på ett annat sätt så kommer förändringsrörelsen igång.

Trots allt tal om millennials och de nya generationernas högre krav på både livet och karriär, tror Martin Taranger att förändringen drivs mer av utmanare inom branschen, tillsammans med företag som vågar ställa krav.

– Jag upplever inte att juristerna kommer att revolutionera branschen. Jag tror att förändringstrycket kommer att ske i startups och de byråer som kommer att slå ihop sig med teknik. Det är inte så att trycket är enormt underifrån och det hänger ihop med att även juristutbildningen behöver moderniseras. 

Fortfarande syns juridikstudenter gå med den tjocka lagboken under armen. Martin Taranger ser ingen charm med det utan tycker mest att det är lite skrattretande.

– Visst, människor väljer vinylskivor trots att det finns Spotify och vi tänder stearinljus fastän vi har lampor, men jag ser inte analogin med lagboken. Vinylskivorna och ljusen handlar om nöje, juridik handlar om att lösa komplicerade problem som kostar mycket pengar.

På Morris Law är det den proaktiva problemlösaren snarare än den tillbakalutade experten som får arbete. Martin Taranger går hellre på inställning till arbetet än högsta betyg när han rekryterar, men det vanligaste är nog att det utslagsgivande är att ha både och.

– I den bästa av världar är kulturen uppbyggd så att alla får växa på sitt inom ett givet ramverk. Fortfarande behövs en blandning av personer som är superduktiga på att knäcka grejer och andra som driver affärer, säger Martin Taranger och förutspår samtidigt att det kommer att krävas mer affärsmannaskap av framtidens jurister.

På Morris Law fostras medarbetarna in i det från start. 

– Här får unga jurister vara med direkt, de behöver inte sitta fyra år och skriva på något avtal som någon mer senior jurist sedan tar all kredd för, utan här får de vara med från början.

Detta, i kombination med byråns gedigna arbete kring work life-balance och värderingar gör Morris law till en attraktiv arbetsgivare.

– Men det intressanta är kundernas reaktion på de unga juristerna: “Vad kul att vi får träffa dig, det fick vi aldrig med vår förra advokatbyrå”, säger Martin Taranger och tillägger:

– Det blir ju en bättre leverans också när den unga medarbetaren träffat kunden och förstått vad denne behov är, säger Martin Taranger.

Fakta Morris Law:

Grundades i Göteborg 2014 av Racine Ashjari, Roger Wier och Jörgen Sköld.

2016 rekryterades Martin Taranger som extern vd.

I dag: 12 delägare och totalt 55 medarbetare varav 15 i Stockholm.

Annons