Finans Nyhet

Merkel räddar tysk kärnkraft?

Publicerad

Angela Merkel har börjat tvivla på om Tysklands plan att lägga ned kärnkraftverk kommer att kunna bli verklighet. Det säger hon efter den senaste veckans ryska oljestopp.

Under en tv-intervju på tisdagen sa hon att det är viktigt att Tyskland ”inte blir beroende av enbart en leverantör” av energi.

– Det är därför vi måste fundera över gas… Det är därför vi måste spara energi; det är därför vi måste utveckla förnyelsebar energi; och det är, naturligvis, också därför vi måste fundera på vilken påverkan det har att stänga ner våra kärnkraftverk, säger Angela Merkel, enligt Financial Times.

Kommentaren tyder på en ändrad linje från den tyska förbundskanslerns sida. Hon har aldrig gjort någon hemlighet av hur hon ser på den tidigare regeringens beslut om att stänga ned de tyska kärnkraftverken till 2020. Men samtidigt finns det ingen chans att ändra beslutet, eftersom hon leder en koalition mellan socialdemokratiska SPD och hennes eget parti kristdemokraterna CDU.

Annons

Och att de tyska socialdemokraterna skulle ändra sig i frågan är osannolikt, menar en person med insyn enligt Financial Times. Men kanske kan Angela Merkel fokusera på frågan under nästa valkampanj 2009.

– Varje händelse av den här typen gör folk mer fundersamma över fördelarna med att överge kärnkraften, säger han och pekar på stängningen av den ryska oljeledningen där ungefär 30 procent av all olja mellan Ryssland och EU transporteras.

EU har även gått ut och kritiserat Ryssland för det senaste oljestoppet.

Annons

– Det som hände med Ukraina för ett år sedan och det som händer nu kommer att tynga Rysslands rykte som en pålitlig leverantör av olja. Men vi måste se balanserat på frågan.

Ryssland har varit en pålitlig leverantör till Europa under 30 år, säger Ferran Tarradellas Espuny, EU-kommissionens energitalesman, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

Annons