Finans Nyhet

Kritik mot FI:s ”jakt på småsparare”

Alla är inte positiva till Finansinspektionens krafttag mot marknadsmanipulation. Johan Isaksson och John Skog på Börspodden anser att åtgärderna är missriktade.Alla är inte positiva till Finansinspektionens krafttag mot marknadsmanipulation. Johan Isaksson och John Skog på Börspodden anser att åtgärderna är missriktade.
Alla är inte positiva till Finansinspektionens krafttag mot marknadsmanipulation. Johan Isaksson och John Skog på Börspodden anser att åtgärderna är missriktade.
Publicerad
Uppdaterad

Finansinspektionen (FI) är med god marginal marknadsledande i EU vad gäller att utfärda sanktionsavgifter för marknadsmanipulationer. Men nu riktar aktieprofiler skarp kritik mot myndighetens metoder.

Rakel Lennartsson

De senaste två åren har det skett en våldsam ökning av antalet misstänkta marknadsmanipulationer som anmälts till Finansinspektionen. Ökningen är 172 procent på två år, enligt Dagens Industris rapportering. Under 2018 anmäldes 403 fall mot 267 2017.

Trenden med fler anmälningar sammanfaller med att FI sedan 2017 kan utfärda sanktionsavgifter, på i vissa fall hundratusentals kronor, för mindre allvarliga marknadsmanipulationer – de allvarliga anmäls till Ekobrottsmyndigheten.

Bland annat Börspodden har reagerat mot vad de anser vara ett maktmissbruk från myndigheternas sida. Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten har tyvärr startat året ännu mer aggressivt mot vanliga småsparare, tycker Börspodden och raljerar över att misstänkt brottslighet verkar vara att sälja aktier dyrare än man köpt, vilket ju är vad aktiehandel går ut på.

Annons

– Känslan man får är ju nästan att det snart inte går att göra en vinstgivande affär utan att vara rädd för en anmälan, säger Johan Isaksson i Börspodden.

Han anser att myndigheterna valt att feltolka reglerna för att förbättra sin statistik.

– För jag kan inte på något sätt se hur den här typen av handel skulle påverka förtroendet för aktiemarknaden, säger Johan Isaksson.

Annons

Svenska Finansinspektionen står för lejonparten av sanktionerna mot marknadsmissbruk. Enligt Börspodden beror det inte på att marknadsmissbruket är större här utan att det är FI och EBM, och deras sätt att tolka lagstiftningen, som är problemet.

Peter Hallström, finansinspektör på Finansinspektionen säger till TT att det ofta handlar om värdepapper som handlas på mindre listor med större spread (skilland mellan köp- och säljkurs).

Ett exempel på den senaste tidens tillslag är den 35-årige CFO som misstänks ha genomfört ”aggressiva” kurshöjande köp i aktien Omnicar, noterad på Spotlight, tidigare Aktietorget. Realtid avslöjade tidigare i veckan nyheten, köpen ska ha skett i slutet av september 2017.

Annons

FI menar att ökningen kan bero på att antalet noteringar ökat kraftigt, särskilt av småbolag. Stigande börskurser har också lockat nya aktörer till börsen.

Det kan vara så att mer pengar och fler riskbenägna aktörer är i rörelse. Det kan också vara övervakningssystemen som blivit bättre.

En stor del av fallen handlar om bristande kunskap hos småspararna, säger Finansinspektionen till TT.

Vad tycker du?

De senaste två åren har det skett en våldsam ökning av antalet misstänkta marknadsmanipulationer som anmälts till Finansinspektionen. Trenden med fler anmälningar sammanfaller med att FI sedan 2017 kan utfärda sanktionsavgifter, på i vissa fall hundratusentals kronor, för mindre allvarliga marknadsmanipulationer. Är detta en bra eller dålig utveckling? Gör din röst hörd och skriv en debattartikel till Realtid.

Maila dina åsikter till opinion@realtidmedia.se

Annons