Hållbarhet & ESGNyhet

Just nu: Gratis att skrota gamla båtar – i några dagar till

En fritidsbåt som sannolikt inte behöver skrotas. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

En skrotningskampanj från Havs- och vattenmyndigheten gör det möjligt för Båtskroten Sverige att skrota gamla fritidsbåtar helt gratis. Men pengarna håller på att ta slut – redan inom de närmaste dagarna.

Anders Frick

Istället för att gamla uttjänta fritidsbåtar ligger och skräpar i naturen så kan man lämna in dem till Båtskroten Sverige som tar emot och skrotar dem utan kostnad.

I vanliga fall kostar det 3 500 kronor per ton att skrota en fritidsbåt, men gratisskrotningen är möjlig genom en skrotningskampanj från Havs- och vattenmyndigheten. Budgeten från myndigheten är 3 miljoner kronor – men pengarna är nu på väg att ta slut. Det säger Sofia Persson, Key Account Manager på Båtskroten Sverige.

– Skrotningspremien kommer att ta slut inom dom närmsta dagarna, men vi kommer då att påbörja en kölista inför kommande skrotningspremie, säger Sofia Persson till Realtid.

Annons

Hon säger att man kostnadsfritt kan lämna båtvrak till skrotning och det gäller såväl privatpersoner som kommuner. Båtar upp till tre ton kan lämnas på någon av 30 olika platserna i landet, från Umeå i norr via Huddinge och Upplands Väsby i mitten till Malmö i söder.

Hur många båtar räcker budgeten till för att skrota?
– Det beror på vilken storlek det är på båtarna som skall skrotas. Vi beräknar att den räcker till cirka 400 båtar, säger hon.

Skrotningen sker inom ramen för nätverket Båtretur, som är ett nationellt nätverk för miljömässigt korrekt insamling och återvinning av fritidsbåtar. Nätverket drivs av branschorganisationen Sweboat, Båtskroten samt Stena Recycling.

Annons

 

Annons