Juridik Nyhet

Nasdaqs jättebot skakar finansmarknaden

NasdaqNasdaq
Förtroendet för både Nasdaq Stockholm och finansmarknaden är sargat, menar experter. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Börsoperatörens böter på 100 miljoner kronor är inget mindre än en ”jätteskandal” som kunde ha undvikits, menar flera experter.

Rikard Jansson

Det är inte bara Svenska kyrkan som på onsdagen har råkat ut för en miljonbot från Finansinspektionen.

Även börsoperatören Nasdaq Stockholm straffas med inget mindre än 100 miljoner kronor i sanktionsavgift.

Orsaken är att man vid fyra större bolagshändelser mellan 2021 och 2022 haft en bristande handelsövervakning, vilket lett till att misstänkt insiderhandel inte har upptäckts eller anmälts till myndigheten.

Annons

”Det visar på tydliga brister i börsens handelsövervakning”, säger Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr i ett pressmeddelande.

”Jätteskandal”

FI:s granskning avslöjade misstänkt insiderbrott vid köp av aktier i bolag som Ica och Swedish Match efter att förhandsinformation nått Nasdaq Stockholm – utan att man anmält detta.

I höstas greps tre personer i en razzia i börsoperatörens lokaler, skriver Dagens Industri.

Annons

FI konstaterar även att Nasdaq Stockholm vid två tillfällen under åren 2022 och 2023 inlett handel med finansiella instrument på sin reglerade marknad – utan godkända, registrerade och offentliggjorda prospekt.

”Jätteskandal”

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton skräder inte orden och kallar det för en ”jätteskandal” som inte bara skadar förtroendet för Nasdaq

”Det skadar förtroendet för hela finansmarknaden”, säger han till Aktiespararna.

Annons

Joakim Bornold, grundare av sparplattformen Levler, betonar att det är svårt att helt förhindra insiderläckor, men att det anmärningsvärda är att samma person lyckats göra det flera gånger.

”Det borde Nasdaq ha fångat upp”, säger han till Dagens Industri.

Annons