Finans Nyhet

Jack White ger mig dåndimpen

Publicerad

Istället för The White Stripes ska han ge ut skivor med auktionsutropare och dialektexperter.

Fredags-tävlingar

Me And My Army släpper sitt debutalbum på onsdag. Andreas Kleerup bytte huvudstaden mot Göteborg och slog sig ihop med ett gäng musiker som han inte spelat med tidigare. Tillsammans har de pulat ihop skivan Thank God for sending demons. Som referenser nämns namn som ELO, Todd Rundgren, Eagles, Phil Lynott och Tom Petty – men även moderna akter som Band Of Horses och Midlake.

Andreas Kleerup listades av brittiska New Musical Express som en av världens tio viktigaste producenter men här får han sjunga själv och verkligen vara en del av ett band. Get M.A.M.A. a house, säger Realtid och passar på att ordna en tävling med fem ex av cd:n.

Några av musikerna i Me And My Army har i flera år spelat med en annan av Sveriges kändaste artister. Vem?

Annons

1. Robyn.

X. Timo Räisänen.

2. Lykke Li.

Annons

Alex de Rakoffs actionthriller Dead man running släpps på blu-ray och dvd den 16 februari, och Realtid har fem ex i varje format att tävla om. Lånehajen och gangstern Mr Thigo åker till London för att kräva tillbaka en skuld. Den före detta internen Nick har exakt 24 timmar på sig att betala tillbaka pengarna han är skyldig Mr Thigo – annars är han en död man.

Nu börjar en desperat kamp mot klockan för Nick och hans kompis för att hinna få fram pengarna i tid. En kamp i Londons undre värld där alla medel är tillåtna. Se bland andra rapparen Curtis ”50 Cent” Jackson i detta fartiga actiondrama.

Vad heter skivbolaget 50 Cent startade?

Annons

1. G-Unit.

X. Grand Royal.

2. Cash Money.

Senaste Disneyfilmen Trassel har fått fina recensioner och höga besökssiffror. Efter premiären i fredags gick den direkt in på biotoppens förstaplats, och petade därmed ner Änglagård – tredje gången gillt. Trassel är den animerade historien om Rapunzel och Flynn och deras äventyr på väg till de mystiska ljusen som stiger mot himlen en gång om året. 3D och allt är det också.

Realtid låter två läsare vinna två biobiljetter var, samt varsitt exemplar av det nya spelet Trassel – ett hårresande äventyr, eller Tangled som det heter på engelska. Spelet passar till Nintendo DS/DSi och låter spelaren utforska kungariket, sköta om Rapunzels långa hår och ta hand om en rad djurvänner.

Vem tecknade ned den tyska folksagan om Rapunzel?

1. Broderna Grimm.

X. Charles Perrault.

2. Alan Lomax.

Johan Kling slog igenom stort med filmen Darling som kom 2007. Nu släpps Klings senaste film, Puss, på dvd, och Realtid har tio ex. Alexander Skarsgård och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna i denna komedi.

På en liten bakgata i Stockholm driver en grupp ambitiösa unga kvinnor en amatörteater anförda av den kyliga men innerst inne känsliga regissören Katja. När fastighetsägaren en kväll ses smyga omkring på teatern med en kamera i handen blir det början på en 48 timmar lång härva av intriger och förvecklingar. Snart börjar en otrohetsaffär rullas upp samtidigt som en mystisk lukt sprider sig i lokalerna.

Prince-låten Kiss gjordes om till Puss i en svensk version på 80-talet, men vem var det som spelade in den?

1. Orup.

X. Docenterna.

2. Trance Dance.

På onsdag släpper Ruf Records den första cd:n med Girls With Guitars, en ny bluestrio med bland annat den omtalade engelskan Dani Wilde. Precis som gruppnamnet berättar är det här tre attitydstinna tjejer med gitarr som gör gemensam sak. Bluesgitarrer och tuffa kvinnliga röster i skön förening. Dani Wilde har sällskap av två kollegor från USA: Samantha Fish och Otis Taylors dotter Cassie Taylor. Girls With Guitars ger sig också ut på vägarna i turnépaketet Blues Caravan, men några spelningar i Sverige är inte klara ännu. Tävla om fem ex av plattan.

Vem hade en hit med låten Girls with guitars?

1. Sheryl Crow.

X. Wanda Jackson.

2. Wynonna Judd.

The last airbender finns på blu-ray och dvd med start den 16 februari. Realtid har norpat tre ex på varje format till läsare som kan svara på frågan nedan. M Night Shyamalans live-actionäventyr bygger på Nickelodeons hitserie Avatar: the last airbender. Vi får följa med Aang, en väldigt speciell pojke med fantastiska så kallade ”bänd”-förmågor på hans resa genom ett exotiskt land, fyllt med magiska varelser och mäktiga vänner. I sin egenskap av Avatar är Aang den enda som kan få stopp på en urgammal strid mellan de fyra elementens folk: Luft, Vatten, Jord och Eld.

M Night Shyamalan är känd för bland annat en film med Bruce Willis i rollen som barnpsykologen Malcolm Crowe. Han tar sig an en förvirrad nioåring. Vad heter filmen?

1. Signs.

X. Sjätte sinnet.

2. The village.

Sandrew Metronome släpper en maffig World war II-box på onsdag, med tre filmer om andra världskriget. Undergången – Hitler och Tredje rikets fall är den berömda, Oscar-nominerade filmen från 2004 med Bruno Ganz i huvudrollen. Flamman och Citronen – motståndsrörelsens hjältar från 2008 är en av de dyraste danska filmproduktionen någonsin, och handlar om Holger Danske-gruppen som planerar att lönnmörda två tyska officerare. Mads Mikkelsen spelar Citronen.

Sist i boxen finner vi U-571, den Oscar-belönade ubåtsfilmen från 2000 med Matthew McConaughey i huvudrollen. Den 80:e bästa filmen genom tiderna, enligt IMDB. Boxen släpps på dvd och blu-ray och vi har tre ex i varje format att tävla om.

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Fredags-Kangas

Jack White ger mig dåndimpen. Först splittrar han rockpublikens älskade The White Stripes, sedan meddelar han att hans högproduktiva skivbolag Third Man ska ge ut ett par nya vinylsinglar. En med en dialektexpert och en med en auktionsutropare!

Jo, du läste rätt. Den 22 februari kommer de här ovärderliga artefakterna. Amy Walker är expert på att härma dialekter från hela världen, som fem miljoner människor kunnat se i hennes YouTube-klipp 21 accents.

På singelbaksidan ska Walker och White diskutera hur dagens tonåringar överanvänder ordet ”like”, liksom.

Den andra singeln i denna ”green series”-giv är en singel med Jerry King från North Carolina. Ännu mer prat på den här vinylbiten, för Jack White diskuterar med auktionsförrättaren om dennas teknik och rytm och annat intressant. På b-sidan ryms två fejkade auktioner: en bilauktion och en auktion gällande en tobaks- och chokladtårta. Vilken du får höra beror på var skivnålen råkar träffa. Såld!

Nyligen släppte Third Man Records ett par vinylsinglar med svenska artister i sin ”blue series”. Dungen och First Aid Kit fick därmed två garanterade framtida auktionsföremål att lägga till sin diskografi. Jag fick faktiskt tag på Dungens sjutummare Öga, näsa, mun (rätt stavat och allt, trots att vi snackar USA…) som de spelade in hos Jack White.

Av just den utgåvan finns det 150 ex i AIK:s färger, och de var bara till salu några lördagstimmar häromveckan, i en liten skivbutik i Minneapolis. Jag skickade ett mail och de sa att det gick bra att köpa ett ex även om jag inte fysiskt kunde komma in i butiken.

Tydligen fick de skäll av Jack Whites kusin eller nåt för så får det minsann inte gå till.

Men så kom ett mail till. ”Jag lyckades hålla ett ex till dig!”

Jisses! Tufft att digga vinyl 2011. Men snygg är den, singeln, med Third Mans logga i relief i den inre pappfickan – och en liten jukebox-etikett.

Apropå jukeboxar så är det bara att konstatera: Lady Gaga har gjort det igen. Första singeln från kommande albumet släpps lös i dag. Born this way låter som en hit, direkt, vid första lyssning. Ni vet, det där extra sinnet som tränats lite extra den senaste tiden, en duvning inför Melodifestival-tåget som rullat från stationen och svept med sig svenskarna och deras tv-soffor. Lyssna här

Förresten var det lite kul att två sångerskor med hårdrockssnubbar därhemma gick vidare till Andra chansen. Jenny Silver är ju gift med avhoppade Hardcore Superstar-gitarristen Thomas Silver som hon bor ihop med i Götelaborg. Medan Pernilla Andersson har valt en skärgårdsö utanför Stockholm som boplats ihop med Dregen, känd från Backyard Babies.

Dregen, som för övrigt mejlar och berättar att han har nya T-shirts på sin sajt, och att han håller på med demoinspelningar till kommande soloskivan. Den illustrerade mannen ber även om ursäkt för att hans allra första nyhetsbrev – som gick ut till fansen i dag – råkade ha rubriken ”Yo Bitches!” i ämnesraden…

De rätta svaren är X, 1, 1, X, 2, X och 2.

Annons