Izettle tar in Vipps och Pay By Bank i sin fintech-lösning. Foto: Izettle
Izettle vill flytta fram sina positioner inom AI och maskininlärning. Foto: Izettle
Fintech

Izettle storsatsar på AI

Betalbolaget lånar 30 miljoner euro, motsvarande cirka 285 miljoner kronor, från Europeiska investeringsbanken (EIB). Pengarna öronmärks för satsningar på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning.

Uppdaterad 2017-09-19
Publicerad 2017-09-19

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kapitalet betalas ut under en treårsperiod och ska användas till forskning och utveckling inom bland annat och så kallad maskininlärning för att gynna Europas småföretagare. 

– Vi är stolta över att få denna kvalitetsstämpel från EIB. Det är den typen av erbjudande som du inte kan motså och som låter oss accelerera vår tillväxt och att fortsätta skapa bättre förutsättningar för småföretagare och ge dem tillgång till de verktyg som de behöver för att utmana storföretag, säger Jaboc De Ger grundare och vd, i en kommentar.

Izettles intäkter steg med 60 procent förra året, medan förlusterna minskade med 23 procent till 228 miljoner kronor. Nu rustar bolaget för börsnotering.

– Förra året var ett bra år för oss, då intäkterna ökade dubbelt så snabbt som kostnaderna för andra året i rad. Vårt fokus för 2016 var stark tillväxt, att bredda vår produktportfölj och investera i kundanskaffning, vilket vi gjort. Jag är stolt att kunna visa så starka bevis på skalbarhet i vår affärsmodell, sa Jacob de Geer i samband med rapporten.

Bolaget finns i dag på tolv marknader i Europa. 2016 omsatte det 643 miljoner kronor, ökning med 60 procent jämfört med året innan. 

AI och maskininlärning är heta trender och Realtid.se berättade nyligen att även nischbanken Nordnet storsatsar på teknikerna. 

– Vår övertygelse är att det är avgörande för att förbättra kundupplevelsen. Om man inte satsar på det nu så tror jag att det blir svårt att konkurrera om kunderna inom ett par år, sa bankens vd Peter Dahlgren till Realtid.se i augusti. 

Platsannonser

Logga in