Realtid

Palantirs vd om AI-krig: "Ber inte om ursäkt"

Atombomben på Bikiniatollen. Bilden visar den första provsprängningen av kärnvapen som USA:s krigsmakt genomfört, samt Palantirs vd Alex Karp.
Alex Karp, vd för Palantir Technologies, har liknat utvecklingen av AI med skapandet av atombomben. (Foto: Scanpic och Thibault Camus, TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 20 aug. 2024Publicerad: 20 aug. 2024

Alex Karp är en udda fågel i Silicon Valley. Han tror att AI är avgörande för framtidens krig, vilket Palantir ligger i framkant med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en djupgående intervju med New York Times ger Alex Karp, vd på hemlighetsfulla dataanalysbolaget Palantir Technologies, en sällsynt inblick i sina tankar om krig, AI och USA:s framtid.

Karp, som har en bakgrund inom filosofi och juridik, är inte rädd för att uttrycka sina starka åsikter, även när de går emot den allmänna uppfattningen i Silicon Valley.

Trots en tydlig liberal inställning har Karp kritiserat det han kallar för ett ”woke” tänkesätt.

Hjälper deportationer

Palantir har också samarbetat med amerikanska gränsmyndigheten ICE och fått kritik för att bidra till deportationer av papperslösa migranter.

Karp står dock fast vid sitt företags principer.

”Vi ber inte om ursäkt för att vi försvarar amerikanska regeringen vid gränsen, eller för att vi levererar vår produkt till Ukraina eller Israel”, säger han.

ANNONS

Lösningen? Mer AI

ANNONS

Några av hans kontroversiella uttalanden handlar om hur AI kan användas för krigsföring.

Karp har liknat utvecklingen av tekniken med skapandet av atombomben, och menar att USA måste fortsätta att utveckla avancerade AI-vapen – trots de potentiella riskerna.

”Den enda lösningen för att stoppa AI-missbruk är att använda AI”, säger Karp.

Google drog sig ur

Men hans ståndpunkter möter betydande kritik och oro – särskilt kring de etiska implikationerna av AI i militära sammanhang, skriver forskningspublikationen Frontiers.

Flera kritiska forskare menar att teknologin kan leda till automatiserad övervakning, felaktiga dödsfall och i värsta fall utgöra ett existentiellt hot mot mänskligheten.

Dessa farhågor har på sina håll fått stöd i Silicon Valley, där bland annat Google har dragit sig ur militära AI-kontrakt på grund av etiska skäl​.

Skapar farliga klyftor

ANNONS

Samtidigt fortsätter Karp själv att kritisera delar av Silicon Valley.

Palantir-vd:n anklagar de för att vara självbelåtna och oförmögna att erkänna teknikens roll i att försvara USA:s intressen, skriver Politico.

Karp anklagar också den progressiva rörelsen i techindustrin för att vara blind för realpolitiska nödvändigheter – och att denna blindhet skapar farliga klyftor mellan eliterna och det amerikanska folket​.

Läs även:
Sveriges hemligaste techjätte samarbetar med CIA. Realtid
”Så får AI-datorer svenska små- och medelstora bolag att växa”. Realtid
”Vinstpotten i stora AI-racet – detta tycker vd:arna”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]