Finans Nyhet

It-miljardären Pål Krüger

Publicerad
Uppdaterad

It-miljardären Pål Krüger omkom i en dramatisk båtolycka i april 2002. Sedan dess har advokatbyrån Lindahl arbetat med att kartlägga tillgångarna efter honom. Men Pål Krügers bolag Demel Ltd i skatteparadiset Jersey är utraderat. När amerikanska Cisco köpte det svenska fiberoptikbolaget Qeyton gjorde Pål Krüger sitt största klipp någonsin Men vart de 707 miljoner kronorna han fick som störste ägare i Qeyton tog vägen, framgår inte.

Olle Blomkvist

Pål Krüger var visionären och superentreprenören i it-Sverige. Han byggde upp konsultbolaget Upnet med Cisco som samarbetspartner. Upnet köptes upp av norska Merkantildata och blev Krügers första stora klipp. Krüger fick 150 miljoner i Merkantildataaktier – innan Merkantildata rusade på Oslobörsen.

Han startade bredbandsbolaget Utfors tillsammans med den livslånge bundsförvanten Tom Bryant-Meisner. Pål Krüger var med och byggde upp it-bolag som Time Space Radio, Dynarc, Aspiro och Kipling.

I slutet av 90-talet gick han in i telekombolaget Radio Design som vd och huvudägare. Radio Design försökte genomföra den digitalisering av mobilnätet nmt med amerikanska Lucent som partner, det som nu Nordisk Mobiltelefon AB färdigutvecklar. ”Kanske blir det gamla hederliga nmt-nätet som ger trådlöst bredband till glesbygden”, skrev tidningen Datateknik för fem år sedan. Radio Design värderades som högst till 3 miljarder kronor.

Annons

Pål Krüger satsade på mobilt internet – det som händer nu – och omvandlade Radio Design till A Brand New World. Han fick Johan Staël von Holstein, Icon Medialab och Fjärde Ap-fonden med sig i en rekordsatsning. Även riskkapitalisterna Robert Ahldin på Arctic Venture, Kjell Spångberg och ledningen på Merkantildata satsade på Pål Krüger. A Brand New World tokväxte, hade som mest 400 anställda och köpte upp en rad mindre bolag för att trygga tillväxten.

–Pål var en hemskt duktig entreprenör och full av idéer, säger riskkapitalisten Robert Ahldin till Realtid.se.

En som lärde känna Pål på 90-talet var Jan Werne i nätverksbolag som Upnet och Utfors.

Annons

–Pål var i mångt och mycket ett geni. Mycket av det som händer i dag var tankar Pål hade på 90-talet. Han var ofta före sin tid, säger Jan Werne, som i dag är vd för i3 Micro Technology AB.

Pål Krüger hade placerat merparten av sina tillgångar i skatteparadiset Jersey och i de onoterade it-bolag han trodde på. Hade han levt i dag hade tillgångarna varit värda minst 1 miljard. Lika mycket som han kammade hem vid framgångsrika försäljningar av olika innehav.

Men i bouppteckningen behöver advokaterna endast ta upp en bråkdel av värdena. En dödsboeffekt, men i det kommande arvskiftet kommer helt andra värden att synliggöras.

Annons

Tillgångarna i bouppteckningen räknas ihop till 122 miljoner kronor, där den största posten är en kapitalförsäkring i Irish Life International Ltd på 90 miljoner. Skulderna räkans samman till 212 miljoner.

Av skulderna på 212 miljoner är 110 miljoner kronor en skattesmäll från 1998. Det var då Pål Krüger överlät sina aktier i norska Merkantildata AS, värda 320 miljoner kronor till sitt bolag Demel Ltd, registrerat på Jersey.

Pål Krüger förnekade i en intervju för fem år sedan att han stod bakom Demel:

–Mina aktier ligger i en stiftelse som sköts av Östgöta Enskilda Bank, sa han.

Någon stiftelse finns inte med i bouppteckningen.

På pappret stod det irländska försäkringsbolaget Irish Life som officiell ägare, men skattemyndigheten ifrågasatte att det var frågan om en kapitalförsäkring på grund av att Krüger hade dispositionsrätt och insyn i Demel. Skattemyndigheten beskrev upplägget som att Krüger bytt aktier mot ett motsvarande ökat värde i kapitalförsäkringen, vilket gör att bytet är reavinstgrundande och ska beräknas utifrån marknadsvärdet på Merkantildata-aktierna. Pål Krüger tog inte upp någon reavinst alls i deklarationen, utan hävdade att det var en försäljning på 1,1 miljoner kronor vilket motsvarade hans ingångsvärde. Men aktierna hade ett marknadsvärde på Oslsobörsen på hela 400 miljoner och reavinsten blev 323 miljoner, vilket resulterade i att Krüger upptaxerades med 110 miljoner kronor.

Genom konstruktionen med Irish Life och Demel rundade Pål Krüger också insiderreglerna på börsen.

Pål Krüger investerade via Demel i börsnoterade bolag som Time Space Radio, Array, C Technologies, Net Insight, Precise Biometrics, Utfors, Centrecourt och ABNW, där han var vd.

Den skatteprocess som tyngde Pål de senaste två åren var inte den enda. Förra våren kontaktades Advokatbyrån av skatterevisor Lars Holl.

Skatteverkets granskning av Pål Krügers taxeringar för inkomståren 2000 och 2001 medför ett ytterligare skattekrav på minst 250 miljoner kronor, och det är belopp som inte är upptagna bland Pål Krügers skulder.

Om inte någon högst okonventionell skatteutredning blottlägger hittills okända fakta, så kommer skatteverket inte att få in en krona av de sammanlagda kraven på 385 miljoner kronor.

Det var i maj år 2000 som amerikanska Cisco köpte det svenska fiberoptikbolaget Qeyton för rekordhöga summan 7,3 miljarder kronor. Pål Krüger var via sitt Jerseybolag Demel största enskilda ägare. Han erhöll 707 miljoner kronor i Ciscoaktier, som då stod likt andra it-aktier högt, 75 dollar. Om Pål Krüger behöll eller sålde aktierna framgår inte. När Pål Krüger körde ihjäl sig stod Ciscoaktien i 18 dollar. Var innehavet intakt var Ciscoaktierna värda 160 miljoner kronor, och det var inte det enda innehavet i Demel.

Kan det vara så att det finns dolda värden i konstruktionen med Demel? Det är en frågeställning som kan bli föremål för en granskning från skatteverkets sida.

En skuld på 24 miljoner kronor till Loriner International Ltd ifrågasätts i bouppteckningen och betecknas som tvistig.

Bouppteckningen kännetecknas av att boutredaren advokat Jörgen Sandström på advokatbyrån Lindahl ständigt under 41 månader sökte uppskov. Sedan tidigare i höstas gav skatteverket inget ytterligare anstånd utan hotade dödsboet med vitesföreläggande om bouppteckningen inte inlämnades.

Realtid.se har varit i kontakt med Jörgen Sandström som avböjt att svara på frågor per telefon.

– Jag vill ha dina frågor skriftligt, svarade Jörgen Sandström.

På ett antal punkter reserverar sig Jörgen Sandström i bouppteckningen och skriver att olika innehav kan visa sig bli omvärderade och resultera i en tilläggsbouppteckning.

I samband med att Pål Krüger överlät sina Merkantildata-aktier till sitt Jerseybolag Demel 1998, överläts också en stor post Merkantildataaktier till hustrun Maud Krüger, som nu är ensam arvtagare tillsammans med de två gemensamma vuxna sönerna.

Maud Krügers bolag Rynek Holdings Ltd på Jersey blev föremål för samma skattegranskning och hon upptaxerades med 11 miljoner kronor. Båda fallen är överklagade av Krüger och ligger i kammarrätten. Det kommande utslaget kan bli ett prejudikat.

Oavsett utgången i kammarrätten ser dödsboeffekten ut att rensa bort skattekraven från de granskade privatdeklarationerna för inkomståren 1993–2001, på sammanlagt 385 miljoner kronor.

61-åriga Maud Krüger kan segla upp som en av de rikaste kvinnorna i Sverige. Före arvskiftet har Maud Krüger tillgångar på 54 miljoner kronor och skulder på 29 miljoner kronor enligt bouppteckningen.

Realtid.se kl 15 i dag: Pål Krügers okända tillgångar

Bilarna sålda

Pål Krügers Jaguar XKR -99 såldes av dödsboet för 350.000 kronor och hans Audis S8 modell 2000 såldes för 405.000 kronor.

Motorbåten HP 1190 byggd år 1999 med en Volvomotor KAD, såldes för 1 miljon kronor till en privatperson. Enligt uppgift var det inte den båten som var inblandad i dödskraschen.

Omkom i båtolycka

Pål Krüger omkom i en båtolycka den 25 april 2002, tillsammans med medarbetaren Lars Bergkvist. Olyckan inträffade utanför Krügers sommarparadis på Gräsö utanför Östhammar i Norra Roslagen.

Annons