Finans Nyhet

Intacta kastar in handduken

Taggar i artikeln

Contender Deloitte Intacta Kapital
Intacta KapitalIntacta Kapital
Intacta Kapital
Publicerad
Uppdaterad

Intacta Kapital ansöker om företagsrekonstruktion. Några fordringar från tidigare Contender-kunder finns dock inte med bland borgenärerna.

Sara Johansson

Efter flera konkurshot och stämningar efter förvärvet av Contender Capital ansöker nu Intacta Kapital om egen företagsrekonstruktion.

"Bolaget har hamnat i akut likviditetssituation, vilket gör att bolaget på kort sikt inte kan betala löner, leverantörsskulder och skatter", skriver bolaget i ansökan som lämnades in till Stockholms tingsrätt under torsdagen.

I ansökan nämns ett par rader om de "förbindelser och utfästelser som bolaget gjort under de förra ägarna", vilka inte redovisats under DD eller förvärvet. Det står att "dessa har mycket försvårat ledningen av bolaget, tagit tid i anspråk samt kostat bolaget betydande belopp".

Annons

Några fordringar från tidigare Contender-kunder finns dock inte med på leverantörsreskontralistan.

Skulderna till samtliga cirka 160 borgenärer uppgår till drygt 13,9 miljoner kronor. Skatteskulder uppgår till 3,8 miljoner kronor, enligt ansökan. Löner som skulle ha betalats ut i slutet av denna månad tillsammans med skatter och avgifter tillkommer på listan över skulder. På bolaget finns 20 anställda med dels fast lön och dels provisionsbaserad lön.

Största fordringsägaren är G Grönbergs Advokatbyrå med en fordran på drygt 2,45 miljoner kronor från 16 fakturor fakturerade under snart två års tid. Kåremar Consulting har sedan årsskiftet skickat ut sex fakturor på en totalsumma om dryga miljonen kronor. Deloitte har en fordran på drygt 561.000 kronor, FA Solutions har en fordran på drygt 833.000 kronor, Vasakronan med fordringar på drygt 529.000 kronor och konsultbolaget Moneo har fakturerat för ett totalt belopp om 433.610 kronor.

Annons

Med på listan finns även Garantum Invest med en faktura från i slutet av juni i år på 56.000 kronor. Enligt ett bolagsstämmoprotokoll förvärvade Garantum Intacta Kapitals diskretionära förvaltning i somras.

Även Hennig Nicholls Kapitalförädling står med på listan över fordringsägare med åtta förfallna fakturor med ett belopp om drygt 121.000 kronor. Under 2013 gick Hennig Nicholls samman med Contender Kapital under det nya namnet Intacta Capital.

Intacta Kapital förklarar likviditetskrisen med att det "härrör sig ifrån felsatsningar som inte tillräckligt snabbt gett lönsamhet, problem med lönsamhet i några av tjänsteområdena samt en generellt sett för stor kostnadsmassa att hantera. Flertalet av problemen är identifierade och aktiviteter för att komma tillrätta med dessa påbörjade samt planerade".

Annons

Vidare skriver bolaget att bolagets "avsikt är att träffa en uppgörelse med samtliga borgenärer innebärande att de °prioriterade borgenärerna erbjuds ett underhandsackord alternativt ett offentligt ackord. Ackordets omfattning kommer att erbjudas under företagsrekonstruktionen och presenteras för borgenärerna".

Intacta Kapital skriver dessutom om de kostnadsbesparingar som gjorts såsom att återkalla värdepappersbolagstillståndet och enbart verka under sitt försäkringsförmedlartillstånd. Detta minskar kostnaderna med mellan 2,5-3,5 miljoner per år, enligt ansökan. Det framgår även att personal har varslats under sommaren och att krympningen av personal sannolikt fortsätter under hösten samt under rekonstruktionen. Redan varslad och uppsagd personal leder till att bolaget sänker sina kostnader med mellan 3-3,5 miljoner kronor per år, står det i ansökan. Bolaget flyttar även till nya lokaler på respektive verksamhetsort, vilket gör att bolaget sänker sina kostnader med cirka 1-1,5 miljoner kronor per år, enligt ansökan.

Intacta Kapital föreslår advokat Jiro Terao, på WE Advokater, som rekonstruktör.

Intacta Kapital företräds av Tomas Arebo och Christer Backman från Plana.

Realtid.se söker Intacta Kapitals vd och majoritetsägare, Daniel Aspelin, för en kommentar.

Annons