Ingen jul utan must från Roberts i Örebro

Julgran, julklappar, Kalle Anka, julmat och så julmust förstås. När det är jul då följer vi svenskar noga våra traditioner. Och det innebär bråda dagar för den lilla fabriken Roberts i Örebro. Företaget har i stort sett 100 procent av julmust-extraktmarknaden.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-12-19

Den är svart, bubblig, mycket mustig och vi har svårt att stå emot den när det lackar mot jul. Julmusten har blivit ett måste på våra julbord. Bakom drycken står det lilla familjeföretaget Roberts och enligt Göran Roberts, som äger och driver företaget, dricks det runt 60 miljoner liter julmust varje år. Bara runt jul dricks det runt 45 miljoner liter.

– Det var min farfar och farfars far som startade Roberts och vad jag vet har musten funnits sedan start. Receptet är hemligt ännu i dag, säger Göran Roberts.

Julmust som även har kallats läskeblask, lanserades 1910 när nykterhetsrörelsen vill ta fram ett alternativ till ölen. Göran Roberts kan inte komma ihåg när drycken började säljas speciellt inför julen. Men intresset för just julmust har stadigt ökat år från år.

– Det som gjort att julmust blivit så populär tror jag främst är för att den passar så bra till mat. Sedan har handeln hjälpt till att lansera den genom åren. All must som produceras innehåller ett extrakt som kommer ifrån oss, konstaterar Göran Roberts.

Men alla är inte lika glada över att julmustens popularitet. För amerikanska jätten Coca-Cola brukar försäljning av läskedrycken öka stort inför julen runt om i hela världen men inte i lilla Sverige. Efter flera reklamkampanjer utan större effekt fick jätten ge upp. Även Coca-Cola är i dag en av kunderna till Roberts.

Vad som är ingredienserna i drycken vill Göran Roberts inte säga men enligt rykten så lagras mustextraktet på ekfat innan den skickas till tillverkarna. När väl läskedryckstillverkarna får extraktet är det i stort sett bara kolsyrat vatten och socker eller sötningsmedel som de tillsätter.

– Vi ansvarar för drycken men bara om de följer våra rekommendationer. Börjar tillverkarna mixtra och tillsätta något annat i drycken kan vi inte ansvara för vad som händer.

Trots det stora intresset har julmust inte blivit någon stor exportprodukt. En del tillverkare sägs sälja drycken till USA och bland annat till svenskbygderna samt till Ikea.

Men julmust är inte den enda dryck som Roberts tillverkar. De har även extrakt till Champis, Fruktsoda och Sockerdricka.

Göran Roberts har arbetat med företaget i 60 år men han har goda förhoppningar på att företaget kommer fortsätta att vara ett familjeföretag.

– Det här företaget är en del av min själ och det är inget man kan sälja. Nu försöker jag att lämna över mitt arbete till min styvdotter. Själv har jag inga egna barn men min fru, som tyvärr har dött, har en dotter som arbetat på företaget. Hon i sin tur har en son som även han arbetat hos oss så jag har goda förhoppningar om att även han vill ta över en dag. Då skulle det bli sjätte generationen som driver vårt familjeföretag, säger han.

Roberts

* Företaget startades 1910 i Örebro av Harry och Robert Roberts.

*I dag äger Göran Roberts bolaget.

*cirka 60 miljoner liter julmust dricks varje år.

*cirka 45 miljoner liter julmust dricks i december. Det är nästan hälften av all läskförsäljning under den månaden.

Platsannonser

Logga in