Annons

Annons

Huvudägare bakom 24 Money misstänkt för penningtvätt

Firoz Patel, som är huvudägaren bakom 24 Money Payments och grundaren av Paysa, misstänks tillsammans med sin bror för penningtvätt och investeringsbedrägerier.

Firoz Patel är vd för Monark Finans AB, tidigare 24 Money Payments AB, sedan maj 2017. Han är även huvudägare av Monark Finans som han äger till 86,02 procent, enligt de senaste registrerade siffrorna på Bolagsverket.

Firoz Patel, som är kanadensisk medborgare, har dock inte bara verksamhet i Sverige. Han är vd och grundare av betalningstjänsten Payza och dessförinnan grundade han AlertPay som sedemera såldes till det brittiska MH Pillars som nu också är aktuell i förvärv i 24Money-koncernen.

Nu har dock Firoz Patel hamnat i klammeri med rättvisan. Enligt U.S. Department of Justice misstänks Firoz Patel och hans bror Ferhan Patel för att ha drivit olicensierad verksamhet i USA samt för penningtvätt och ha gynnat penningtvätt. Myndigheterna söker fortfarande efter Firoz Patel men hans bror greps den 18 mars i Detroit där han inför domstolen dagen efter i Michigan bett om en förhandling om borgen.

Annons

Annons

Om bröderna döms för den misstänkta brottsligheten riskerar de fängelse i 25 år, enligt Montreal Gazette som är brödernas lokaltidning.

Enligt domstolen ska bröderna ha använt Paysa.com, Alertpay.com och Egopay.com i "internet-baserade olicensierade pengaverksamheter som hanterade transaktioner till ett värde om mer än 250 miljoner dollar". Enligt domstolen öppnade bröderna bankkonton i USA och tvättade deras olagliga pengar via dessa konton. Den påstådda illegala verksamheten startade 2011, eller till och med tidigare, enligt domstolen.

Enligt domstolen har myndigheterna från 13 delstater underrättat bröderna om att verksamheterna är olicensierade i respektive stat och att verksamheten därmed var olaglig och kunde leda till straffrättsliga åtgärder.

Domstolen skriver att många av kunderna till brödernas bolag använde dessa för överföringar i samband med kriminella aktiviteter, vilket bröderna har haft kännedom om.

Enligt domstolen har Firoz Patel redan blivit åtalad, den 7 juni 2012, på två punkter av penningtvätt i samband med att Alertpay tvättade olagliga intäkter härledda till import och distribution av anabola steroider.

Domstolen skriver även att som en del av den brottsliga verksamheten misstänks bröderna Patel ha genomfört transaktioner från USA till länder utanför USA såsom Kanada och andra länder med avsikt att främja olaglig verksamhet relaterat till transaktioner av olagliga pengar från bedrägerier.

Även bolaget MH Pillas Ltd stäms på grund av hantering av olicensierade pengatransaktioner i samma mål. Firoz Patel uppges vara bolagets vd och dess huvudägare är ett noterat bolag baserat i Belize. Bolaget finns i Storbritanien.

Av domstolshandlingarna framgår det att om bröderna döms för de misstänkta brotten kommer deras tillgångar att förverkas inklusive de tillgångar som finns i Storbritannien. Även domänerna Paysa.com samt Alertpay.com kommer att förverkas.

På Paysas twitter skriver bolaget: ”Som vissa av er kanske redan känner till, hanterar Payza för närvarande vissa juridiska frågor i USA. Vi kan inte ge några specifika detaljer vid denna tidpunkt, men snälla var medvetna om att det här är en anklagelse och det är INTE bevis på någon skuld”.

Kunderna känner mycket riktigt till misstankarna riktade mot grundarna av Paysa och många oroliga kommentarer skrivs under ovanstående inlägg. En del av dem är inte bara oroliga utan även arga: ”Detta är mycket oprofessionellt. Ni borde ha skickat ett officiellt e-postmeddelande till alla kunder med sådana uppgifter…”, skriver en upprörd kund som inte vill få uppgifterna via sociala medier.

Realtid.se söker Firoz Patel för en kommentar.

Ekobrottsmyndigheten avböjer att svara på frågor om en "eventuell utredning kring Firoz Patel".

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons