Brösarps Gästgifveri – ett tidlöst gästgiveri på vackra Österlen – som är en mötesplats för alla
Helg

Gästgiveriet som är mer rätt i tiden än någonsin

På vackra Österlen ligger Brösarps Gästgifveri, där den äkta skånska gästgivartraditionen lever vidare. Här bjuds det på lokala delikatesser såsom vildsvin, skånsk speckeskinka och skånsk äggkaka. Hur det kom sig att Anders Cederberg, tidigare advokat, och hans dotter Hanna Cederberg bestämde sig för att ta över det anrika gästgiveriet är en lång historia, men rastlöshet liksom en nyfikenhet låg till grund för beslutet. 

Publicerad 2017-08-11

Österlens landskap är med sina böljande backar, vidsträckta sandstränder, djupa skogar, öppna hedar och brusande vattenfall trollbindande. På ängarna där gullviva, mandelblom, hedblomster och backsippa blommar betar kor tillsammans med sina kalvar. De pittoreska boningshusen ramas in av stockrosor i vackra pastellfärger och vid kusten ligger fiskenäten utspridda. 

Alldeles vid porten till det vackra Österlen ligger Brösarps Gästgifveri. När man kommer in i restaurangen är det som att tiden har stått stilla. Gamla bruksföremål och tavlor, alla med Skåneanknytning, fyller de ockragula väggarna i rummet som även går i färgerna rött och grönt, vackra skånska allmogemöbler står utplacerade längst väggarna, inklusive ett stort änglaskåp, och stearinljusen sprider en varm känsla i rummet. 

Brösarps Gästgifveri med anor från 1684


Ett av porträtten som hänger i restaurangen är målad av den skånska konstnären Gerhard Nordström. Porträttet föreställer en man som utstrålar värme, trygghet och beslutsamhet. Det är Anders Cederberg som tog över gästgiveriet för 25 år sedan och som idag är dess vd. 

På Brösarps Gästgifveri lever den äkta skånska gästgivartraditionen vidare. I köket råder det full aktivitet. Här förbereds lokala delikatesser såsom vildsvin, skånsk späckeskinka och skånsk äggkaka med varmrökt fläsk och rårörda lingon. 

Råvarorna levereras till restaurangen via "Bondens skafferi" som inhandlar allt från lokala producenter. Därutöver plockas nässlorna till nässelsoppan i närheten av Brösarps backar, äpplena till äppelkakan kommer från Kivik, liksom cidern och  musten hämtas från Maglehem. 

Hur det kom sig att Anders Cederberg, som först arbetade som polis och sedan som  advokat och inte hade någon erfarenhet av att driva restaurangverksamhet, tog över gästgiveriet är en lång historia, men för att göra en lång historia kort var det hans förtidspensionering som låg till grund för beslutet. 

Hanna och Anders Cederberg


– Jag är till naturen en orolig själ! Jag vill alltid ha saker att göra och ett liv som förtidspensionär var därför inget som lockade. När gästgiveriet gick i konkurs såg jag min chans, säger han. 

Det var ett modigt beslut med tanke på att du inte hade någon erfarenhet av att bedriva restaurangrörelse.

– Ja, det var ett modigt beslut med tanke på att min erfarenhet av restaurangbranschen endast bestod i att vara en flitig besökare. Men, jag kommer från ett hem där mat och dryck betydde mycket. I min familj fanns både jägare och fiskare och vi fick därför tillgång till färsk sjöfågel, hare, krabba och hummer. Det var ett rikt och varierande matutbud som serverades på middagsbordet. Dessutom hade vi kokerska. 

I år är det 25 år sedan som din familj tog över Brösarps Gästgifveri. Vad har du för vision? 

– Brösarps Gästgifveri har funnits sedan 1684. Det är ett kulturarv som vi vill förvalta och utveckla. Vi strävar efter att gästgiveriet ska vara en mötesplats för alla. Det ligger i begreppet "gästgiveri". Det spelar därför ingen roll om du kommer i smoking eller i blåställ – alla är välkomna, till och med hundar. Brösarps Gästgifveri kommer aldrig att bli en fine dining club. 

Hanna Cederberg, som är dotter till Anders Cederberg, tog över som driftansvarig för elva år sedan. Det var inte alls planen, eftersom hon hade utbildat sig till lärare och bestämt sig för att inte arbeta inom hotell och turistnäringen. Men ödet ville annorlunda.

Enligt henne är den stora utmaningen att hantera den stora säsongsskiftningen. Under sommaren är det tre gånger fler gäster än under resten av året, vilket försvårar både planering och rekrytering. 

Nyckeln för att hantera den här utmaningen är enligt Hanna Cederberg att skapa olika slags reseanledningar till att besöka gästgiveriet. 

Ett av hotellrummen


– Gästigiveriet består inte bara av en välrenommerad restaurang och vinkällare utan även av en konferensanläggning, ett hotell med 34 rum och ett spa. Spat, som invigdes för sex år sedan av författaren Björn Ranelid, har särskilt bidragit till att fler gäster har besökt oss under vinterhalvåret.


Dessutom har Hanna Cederberg utformat flera olika paket. I paketet "Gourmet & vandringsweekend" ingår förutom två nätter, två middagar och två frukostar även picknick och karta med tips på de bästa smultronställena. 

– Friluftsturismen har ökat markant. Barnfamiljer liksom ungdomar och äldre vill uppleva Österlen till fots. Skåneleden och Backaleden går ju genom Brösarp och något av det vackraste som finns är att vandra ner till naturområdet Haväng och se landskapet öppna sig.  

För att locka fler turister poängterar Hanna Cederberg vikten av att förutom fånga upp trender även samarbeta med andra aktörer på orten. 

– Ju fler attraktiva ställen det finns på en ort desto sannolikare är det att folk besöker platsen. Om man bor här i en vecka är det troligt att man även vill äta på andra restauranger och därför tycker jag att det är viktigt att vi rekommenderar andra aktörer. Företagsandan här på Österlen upplever jag som god i den bemärkelsen att man tipsar om varandra. 

– Det har exploderat av nya initiativ som syftar till att locka turister till Österlen. Vi är bara i början, fyller Anders Cederberg i.

Andra initiativ som lockar tusentals besökare till byn varje år är Antikmässan och Moderna, som Anders Cederberg är initiativtagare till. 

– De här två initiativen är nyckeln till att vi har överlevt. Nu är jag med och förbereder Skånes matfestival, som jag har dragit igång tillsammans med Livsmedelsakademien i Malmö. Nästa år flyttar Grill-SM från Göteborg till Brösarp, så det kommer också att innebära en hel del publicitet och besökare.  

Det låter som att ni är fullt sysselsatta. Vad mer är på gång?

– Just nu har vi fullt upp med Bengtemölla Gård, som är en unik mangårdsbyggnad i två våningars korsvirke som uppfördes i mitten av 1700-talet och som ligger inbäddat i Brösarps backar. Där odlar vi sparris och vinrankor. Tanken är att gården ska bli en mötesplats för kultur och gastronomi. Vi har redan anordnat bröllop där och i höst kommer Sparbanken Syd att ha sin konferens på gården, avslutar Anders Cederberg. 

Platsannonser