Undersökning

Goldman Sachs toppar ranking

Goldman Sachs Asset Management rankas som nummer ett i Prosperas undersökning. "Det är ett kvitto på ett långsiktigt kundfokuserat arbete som vi har bedrivit från Goldman Sachs sida", säger Mårten Bäck, på Goldman Sachs asset management.

Uppdaterad 2019-11-21
Publicerad 2019-11-20

Prospera har i en undersökning, Fund Distributors & Selectors 2019, tillfrågat 39 svenska aktörer i finansbranschen om sin syn på 24 olika fondbolag. Goldman Sachs Asset Management klättrar på listan och hamnar på förstaplats i år.

I undersökningen utvärderas utveckling, förvaltningsprocessen, säljarnas och förvaltarnas kompetens, fondadministration, produktinformation, hållbarhetsarbete och varumärke.

Vad betyder denna ranking för Goldman Sachs asset management?
– Det är något vi är väldigt stolt och glada över. Det är ett kvitto på ett långsiktigt kundfokuserat arbete som vi har bedrivit från Goldman Sachs sida sedan många år tillbaka, säger Mårten Bäck, Head of Nordic Retail client business på Goldman Sachs asset management.

Varför hamnar Goldman Sachs Asset Management i toppskiktet?
– Delvis har vi som uttalad filosofi att vara så nära kunderna som möjligt för att ge bästa möjliga service. Det hoppas vi att det är ett tecken på. Vi är väldigt fokuserade på de kunder som vi arbetar med.

Hur ska ni behålla detta goda rykte?
– Vi ska fortsätta att jobba lika målfokuserat som vi har gjort och ge våra kunder bästa möjliga servicen som de kan få. Det är vad vi på kundsidan kan göra. Det måste naturligtvis sammanfalla med att kunderna har en bra upplevelse när det gäller avkastning på våra produkter. Här lokalt kan vi ligga nära kunderna och ge dem den information som de behöver så snabbt som möjligt.

Goldman Sachs förstaplats följs av C Worldwide Asset Management som, liksom i fjol, hamnar på andra plats och Lannebo Fonder på tredje plats. Öhman har klättrat in bland de fem bästa fondbolagen och placeras på fjärdeplats och slår därmed Carnegie Fonder som rasar ned på en femteplats från de senaste årens topp-placeringar. De senaste åren har Carnegie Fonder hamnat på en första plats (2018) en andra plats (2017) samt förstaplats (2015 och 2016).

Om man jämför med de övriga som finns på listan, varför slår ni dem?
– Vi jobbar fokuserat och vill gärna ha djupa samarbeten med några istället för ytliga samarbeten med många. Det tror jag kan ligga till del bakom vår framgång. De som vi jobbar med och de som har utvärderat oss tycker att vi gör ett bra jobb i support, information och kunskap.

Undersökningen gjordes via telefonintervjuer mellan 1 oktober och 25 oktober. Enligt Karl Pettersson som är chef för Prospera intervjuar undersökningsföretaget Sveriges största fonddistributörer och fund selectors. Svarsfrekvensen är 75 procent. 

Platsannonser