Juridik Nyhet

FSN Capital: ”Djupt chockerande”

Taggar i artikeln

FSN Capital Gram Procuritas
”Vi kommer att gå vidare rättsligt nu, även om det kommer att ta tid”, säger Thomas Broe-Andersen på FSN Capital. Foto: FSN Capital.”Vi kommer att gå vidare rättsligt nu, även om det kommer att ta tid”, säger Thomas Broe-Andersen på FSN Capital. Foto: FSN Capital.
”Vi kommer att gå vidare rättsligt nu, även om det kommer att ta tid”, säger Thomas Broe-Andersen på FSN Capital. Foto: FSN Capital.
Publicerad
Uppdaterad

Det svenska riskkapitalbolaget Procuritas har ännu inte betalat de drygt 900 miljoner kronor man enligt en dansk skiljedom är skyldig det norska riskkapitalbolaget FSN Captial. Enligt FSN Capitals partner Thomas Broe-Andersen kommer man nu att gå vidare i den rättsliga processen.

Sverker Brundin

På tisdagen gick fristen för Procuritas ut för att betala de drygt 900 miljoner kronor som man i juni dömdes att betala till FSN Capital i dansk domstol. Men ännu har FSN Capital inte fått några pengar.

– Trots att Procuritas vid en solklar dom befanns skyldigt till svindleri och dömt att betala tillbaka 87 miljoner euro senast 14 dagar efter domen har vi inte hört ifrån dem, säger Thomas Broe-Andersen, partner på FSN Capital, till Realtid.

Bakgrunden är FSN Capitals köp 2017 av den danska glassmaskinstillverkaren Gram Equipment. Det skedde via det Procuritas-kontrollerade Luxemburg-registrerade bolaget Green Magnum.

Annons

Skiljedomstolen har konstaterat att Gram har manipulerat bokföringen för att få försäljningssiffror och prognoser att se betydligt bättre ut än vad de i själva verket var. Enligt FSN Capital, som fick rätt i domstolen, borde Procuritas ha förstått problemen. Domen föll den 23 juni och Procuritas skulle betala senast tisdagen den 7 juli.

Hur ska ni gå vidare nu?
– Det finns tillräckliga juridiska möjligheter att via rätten säkra ersättningen till de rättmätiga ägarna. Även i en situation som den här där Procuritas har valt att tömma sitt bolag på kapital. Vi kommer att gå vidare rättsligt nu, även om det kommer att ta tid.

Procuritas har sagt att de inte har några pengar kvar från försäljningen och att en utväg kan vara att begära Green Magnum i konkurs. 

Annons

– Procuritas försök att kringgå domen genom att tömma deras företag och försätta det i konkurs är djupt chockerande. Det är helt oacceptabelt att Procuritas försöker behålla en avkastning som domen entydigt har fastslagit är grundad på grovt och avsiktligt bedrägeri. Det enda de gör är att försöka skjuta på det oundvikliga. I slutändan kommer de att få betala för sig. 

Ni har tidigare sagt att ni vill ha kompensation även från Procuritas investerare, däribland Spiltan och Argentum. Hur går ni vidare där?
– Jag vill inte gå in på detaljer i de rättsliga åtgärder som vi nu kommer att vidta. Jag kan bara konstatera att det existerar tillräckliga juridiska möjligheter att via domstolen säkerställa ersättningen på 87 miljoner euro och det kommer vi nu att göra.

Enligt Thomas Broe-Andersen handlar frågan ytterst om samhällets förtroende för finansbranschen.

Annons

– Vi och många andra aktörer i branschen har arbetat hårt och länge för att ansvar och etik ska vara hörnstenarna i vårt arbete. Nu när Procuritas och deras investerare går emot gott och ansvarsfullt beteende har de visat att sätter profit över ansvarskänsla och etik. Med det beteendet har de allvarligt skadat tilltron till vår bransch.

Realtid har sökt Procuritas för en kommentar.

Annons