Energijätte ”med usel historik” vill bygga kärnkraft i Sverige

Taggar i artikeln

edf Kärnkraft
kärnkraftkärnkraft
Franska energijätten EDF planerar expansion i Europa. (Foto: AP Photo/Francois Mori, File/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Den statliga franska energijätten EDF planerar att bygga ny storskalig kärnkraft i Sverige. Men företaget har en hel del att jobba på. 

Sarah Carlsson

Energiföretaget har en aggressiv expansionsplan i Europa och lobbar nu för att leverera nya reaktorer till Sverige. Det berättar EDF:s chef för nya kärnkraftsprojekt, Vakisasai Ramany, i en intervju med Dagens Industri.

Även om mycket återstår innan planerna går i lås så har EDF redan ingått samarbetsavtal med svenska Fortum och har en dialog med Vattenfall. 

Ramany berättar även att man diskuterar investeringar med institutioner som pensionsfonder.

Annons

”Det skulle passa perfekt och det finns mycket pengar i pensionsfonderna”, säger han.

Kärnkraft med ”usel historik”

EDF har dock mött en hel del utmaningar genom åren och har “usel historik”, enligt Di. Alla påbörjade byggen av EPR-reaktorer i Europa har blivit rejält försenade och hundratals miljarder kronor dyrare än förväntat. 

En av orsakerna till problemen är att det har byggts väldigt få reaktorer i Europa under det senaste decenniet. Detta har gjort att underleverantörerna inte har kunnat planera långsiktigt, menar Ramany. 

Annons

”Det är kärnan av problemet. När den franska industrin presterade som bäst på 70-, 80- och 90-talen, byggde vi 58 reaktorer på 25 år. Om vi tittar på vad vi gjort som industri i Europa det senaste årtiondet, så har vi byggt två”, säger han. 

”Sverige kan inte välja EDF”

Sverige har i praktiken bara tre utländska leverantörer att välja på för ny storskalig kärnkraft. Det är franska EDF, amerikanska Westinghouse och sydkoreanska KHN. 

Vakisasai Ramany påpekar att leverantörerna från Sydkorea och USA ännu inte har byggt några moderna kärnkraftverk i Europa.

Annons

Analytikern Mycle Schneider är dock skeptisk till alla tre bolag. 

“Vad skulle EDF kunna bygga i Sverige? Även om den svenska regeringen betalar 100 procent av bygget finns det varken personal i landet eller inom EDF, så Sverige kan inte välja EDF, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

Läs vidare:
Vattenfall går vidare med planering av ny kärnkraft vid Ringhals. Realtid
”En nationell satsning på ny kärnkraft är helt nödvändig”. Realtid

Annons