Glada vinnare när svenska fondsajten Morningstar prisbelönade årets bästa fonder och förvaltarteam på Nalen i Stockholm.
Fonder

Fidelity och Öhman vinnare när bästa fondhusen prisades

Fidelty, Öhman och Humle småbolagsfond var några av de fondhus och fonder som sajten Morningstar prisade som ”bäst i Sverige” år 2017.

Uppdaterad 2017-03-13
Publicerad 2017-03-13

Vid en prisgala på Nalen i Stockholm tidigt på måndagseftermiddagen den 13 mars utnämnde den internationella fondanalys- och rankingtjänsten Morningstars svenska sajt de bästa svenska fondförvaltarna i sammanlagt nio olika kategorier.

Så här ser listan över ut med 2017 års vinnare i svenska Morningstar awards:

Sverigefonder: Cliens Sverige Fokus.
Sverige småbolagsfonder: Humle småbolag.
Nordenfonder: Nordea småbolag Norden.

Globalfonder: Evli Global.
Blandfonder: Nordea Stratega 70.
Företagsobligationer: Safe Play.

Det tyngsta och mest prestigefulla priset är det som rankar analyshusens arbete som helhet. Här är listan över dessa tre vinnare:

Aktiefonder: Fidelity.
Räntefonder svenska kronor: Öhman.
Totalpriset för aktiefonder i Sverige: Fidelity.

– Det handlar väldigt mycket om researchen den här framgången. Vi har tagit ett aktivit strategiskt beslut att ha folk på plats i olika regioner. Vi vet att det krävs lokal närvaro och research för att kunna sålla och hitta den mest relevanta informationen, annars är det risk för ”information overload”, förklarade en nöjd representant för Fidelity när de mottog priset på Nalens stora scen.

Öhmans pristagare förklarade deras framgångar genom att lyfta fram helheten i det arbete som deras fondförvaltare gör.

– Vi har olika bakgrund i teamen, som kompletterar varandra mycket bra.

Metodiken bakom priserna är utvecklad av Morningstars internationella analytiker. Tidigare hade svenska Morningstar något annorlunda priser som mer fokuserade på individuella fondförvaltare, medan de nya priserna analyserar teamen bakom fonderna och deras prestationer mätt som en helhet.

Det som avgör vilka vinnarna i varje kategori är bygger på fondernas resultat där 80 procent handlar om avkastning och 20 procent om risk (enligt Morningstars riskmodell), mätt över totalt fem år.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in