”Det är svårt att få tag på ett så starkt team, säger FCG:s vd Kristian Bentzer om köpet av Algorithmica. Foto: FCG.
”Det är svårt att få tag på ett så starkt team”, säger FCG:s vd Kristian Bentzer om köpet av Algorithmica. Foto: FCG.
M&A

FCG förvärvärvar kvantspecialist

Specialistrådgivningsföretaget FCG förvärvar fintechbolaget Algorithmica. Skälet är enligt vd Kristian Bentzer en ökad efterfrågan på systemlösningar för att hantera marknadsrisker.

Uppdaterad 2020-06-03
Publicerad 2020-06-03

Snabbväxande FCG arbetar med rådgivning inom riskhantering, finansiell juridik och affärsstyrning. Man kallar branschnischen för GRC, governance, risk & compliance.

Nu förvärvar FCG specialistföretaget Algorithmica som man sedan tidigare har ett långvarigt strategiskt samarbete med.

– Genom åren har vi jobbat med Algorithmica på tjänstesidan för riskhantering. Det har fungerat väldigt bra. Det har varit en stor efterfrågan på systemlösningar. Det är svårt att få tag på ett så starkt team, säger FCG:s vd Kristian Bentzer.

– Vi har ambitionen att bli Europas ledande GRC-företag. Vi är redan starka på konsultsidan. Nu ser vi en stark drivkraft hos kunderna att vilja få expertisen paketerad i tjänster, lösningar och system.

Utvecklingen har enligt Kristian Bentzer accelererats under covid-19. 

– Många har insett att de har större risker än de förstått, det har blivit extra synligt i börsturbulensen. De marknadsriskerna kan de hantera bättre med systemstöd, säger Kristian Bentzer.

Algorithmica har 26 år på nacken med att arbeta med teknik och analysverktyg för finansbranschen och inom finansmatematik. Inriktningen är särskilt mot mjukvarulösningar för kvantitativ finansiell analys.

– De har väldigt avancerade lösningar, säger Kristian Bentzer.

Bolaget har ett antal stora kunder, där storbankerna och stora fondbolag är typexempel. Nu vill FCG paketera tekniklösningarna i sina mer avskalade tjänstemodeller så att det passar även för medelstora banker och fondbolag.

– Vi använder Algorithmicas risksystem och vår expertis i ett outsourcingerbjudande. Exempelvis treasureverksamheten eller kapitalförvaltningen har ett behov av att bättre förstå riskerna i portföljen.

Enligt FCG får kunderna nu tillgång till ett "komplett erbjudande"; från expertrådgivning och outsourcing till implementering av koncernomfattande finansiella mjukvarulösningar för riskhantering och finansiell analys. Bland annat kommer FCG att sömlöst integrera Algorithmicas funktioner i sitt kunderbjundande i fondhotellet FCG Fonder.

Algorithmica ingår i en bolagsstruktur där Algorithmica International är moderbolag med dotterbolagen Algorithmica Research och Moneybell. Det är bara Algorithmica Research som har en omsättning. I årsredovisningen 2018-12 låg den på 37 miljoner kronor, företaget gjorde en vinst på 10,4 miljoner kronor och hade 21 anställda. Arbetsstyrkan har sedan dess vuxit till 23 personer. Företaget har kontoret i Stockholm.

– Vi integrerar hela verksamheten i vår, säger Kristian Bentzer.

FCG:s senaste förvärv innan detta gjordes vintern 2018, då av regtechbolaget Reg&Tech Solutions. Framöver kan det komma fler.

– De senaste fem-sex åren har vi vuxit 35 procent per år i snitt. Samtidigt finns det väldigt duktiga bolag som passar in i vår strategi och våra värderingar. Särskilt på tekniksidan. Där är vi absolut intresserade av bra lösningar. Det kan vara i form av partnerskap också, säger Kristian Bentzer.

Algorithmicas nuvarande vd Niclas Holm fortsätter på posten även efter förvärvet och bolaget forsätter att bedrivas under sitt nuvarande varumärke.

– De har ett starkt varumärke. Vi vill ta deras produkter och varumärke internationellt, säger Kristian Bentzer.

Uppköpet blev klart nyligen. FCG har fått hjäp i processen av riskkapitalbolaget Bridgepoint Capital, som är både partner och delägare i FCG.

– Vi har använt deras normala rådgivare. Det är big four-byråer och stora legala rådgivare, säger Kristian Bentzer.

 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in