Finans

EQT säljer resterande innehav i Scandic

UPPDATERAD EQT säljer sitt kvarvarande innehav om 20,4 procent av Scandic till Provobiskoncernen, kontrollerad av Rolf Lundström. "Scandic har nästan fördubblats i storlek under EQT-tiden och nu är Nordens ledande hotellkedja", säger Kerstin Danasten, presschef på EQT till Realtid.

Uppdaterad 2017-03-23
Publicerad 2017-03-23

Efter tio år väljer EQT att avyttra det sista innehavet i Scandic. Försäljningen sker till dels Novobis som köper 6.000.000 aktier i Scandic Hotels Group och till Stena Sessan Rederi som förvärvar 15.026.982 aktier i Scandic.

Försäljningarna innebär att Sunstorm avyttrar samtliga sina aktier i Scandic.

Novobis, som var ankarinvesterare i börsnoteringen av Scandic, ökar sitt innehav i Scandic från cirka 10 procent till cirka 15,8 procent av det totala antalet aktier och röster i Scandic. Rolf Lundström med närstående äger efter transaktionen direkt och indirekt cirka 16,3 procent av det totala antalet aktier och röster i Scandic.

Stena Sessan Rederi, som inte sedan tidigare äger aktier i Scandic, kommer efter transaktionen att ha ett innehav om cirka 14,6 procent av det totala antalet aktier och röster i Scandic.

Försäljningarna förväntas genomföras den 29 mars 2017.

Scandic Hotels ägdes fram till denna transaktion indirekt av Sunstorm Holding som i sin tur kontrolleras av EQT V Ltd och Accent Equity 2003.

EQT har ägt Scandic nu i tio år. Vad har ni, som aktiva ägare, under dessa år jobbat med?

– EQT har investerat stort i både befintliga och nya hotell, och även expanderat geografiskt genom förvärvet av Rica i Norge. Det har resulterat i ett Scandic har nästan fördubblats i storlek under EQT-tiden och nu är Nordens ledande hotellkedja, svarar Kerstin Danasten, presschef på EQT.

Hur har investeringen påverkats av utvecklingen på hotellmarknaden med hänvisning till Airbnb och bookings.com och liknande sajter?

– Scandic har anpassat sig bra till de nya marknadsförutsättningarna och har en stor andel av försäljningen visa Scandics egna försäljningskanaler.

Vad var Exitvärdet?

– Vi kommenterar aldrig enskilda investeringar, men vi är väldigt stolta över Scandic. Det har vuxit till ett väldigt fint börsbolag, det syns i kursutvecklingen, svarar Danasten. 

 

Platsannonser

Logga in