Spotify-grundarens bolag i frontlinjen för defensetech

Taggar i artikeln

Daniel Ek Helsing
AIAI
Spotify-grundaren Daniel Ek ser inga problem med att investera i försvarsteknik – så länge som den säljs till ”liberala demokratier”. (Foto: Terje Pedersen/NTB/TT)
Publicerad
Uppdaterad

När Spotify-grundaren gick in i Helsing låg värderingen på 4 miljarder kronor. Tre år senare vill alla investera i försvarsbolaget.

Europeiska startup-bolaget Helsing verkar i den försvarstekniska branschen, eller ”defensetech” som det också kallas.

Helsing utvecklar AI-baserad mjukvara som i realtid skapar kartor för att hjälpa militär att identifiera hot. Mjukvaran har bland annat använts för drönare i Ukraina, skriver Financial Times.

Spotify-grundaren Daniel Ek investerade tidigt i Helsing och öste in 1 miljard kronor via sitt investeringsbolag Prima Materia när startup-bolaget lanserades 2021.

Annons

På knappt tre år har bolaget lyckats få tunga namn som Saab (börskurs Saab) och tyska Rheinmetall bland sina partners, samt en värdering på motsvarande 17 miljarder kronor.

Tredubbling av värdet

På senaste kapitalrundan håvade Helsing i motsvarande 2 miljarder kronor.

Nu är det dags för en ny finansieringsrunda och målet är att kamma hem 500 miljoner dollar från Silicon Valley-investerare, inklusive Accel och Lightspeed Venture Partners.

Annons

Helsing har goda chanser att nå en värdering på drygt 50 miljarder kronor, vilket är tre gånger mer än vad bolaget värderades till när Saab gick in som ägare i höstas, skriver Breakit.

Det München-baserade bolaget skulle därmed vara ett av Europas mest värdefulla AI-bolag.

Intressant – och moraliskt tveksamt

Investeringar i försvarsteknik har fått ett uppsving på sistone, pådrivet av spänningarna mellan USA och Kina, samt Rysslands krig i Ukraina.

Annons

Daniel Ek är långt ifrån den enda svenske techentreprenören som satsar på defensetech. Trots moraliska tveksamheter är intresset stort från både entreprenörer och investerare.

Ek har tidigare motiverat sin miljardinvestering i Helsing med att AI-produkten endast ska säljas till ”liberala demokratier”, skriver Breakit.

Läs mer:
Försvarsjättarnas stora sorg: ”Kommer inte vara lätt”. Realtid
Saab får Nato-order på Carl-Gustaf – order värd 700 miljoner kronor. Realtid

Annons